Nieuws

LOKAAL: Schouwburg Noord: dé culturele hotspot voor het ruime Noorden van Antwerpen

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 15:20

Op 14 oktober ging in Merksem Schouwburg Noord open. Het vroegere CC Merksem kreeg een flinke make-over en wordt een absolute trekpleister voor cultuurliefhebbers van binnen én buiten de stad. Cultuurschepen Gilbert Verstraelen van Vooruit is trots. ”Met Schouwburg Noord staan we voortaan letterlijk en figuurlijk op de culturele kaart”, glundert hij.

In augustus vervelde het CC Berchem al tot Corso, nu pakt Merksem uit met een vernieuwd CC. Het past in de plannen om van Antwerpen nog meer dé podiumstad van Vlaanderen te maken. Nu de pandemie zich (hopelijk) verder terugtrekt, bieden deze cultuurtempels heerlijke perspectieven.

Het gebouw waarin de schouwburg huist, dateert al van 1982. De stad heeft dan ook 800.000 euro geïnvesteerd in de  complete renovatie van het sterk verouderde pand. Het podium werd ingekort zodat er ruimte vrijkwam om het middenblok te verbreden en te verdiepen. Zo kunnen meer bezoekers frontaal zitten. Het aantal plaatsen werd opgetrokken van 400 naar 430, de stoelen, de vloerbekleding en het plafond werden vernieuwd. Ook de foyer kreeg een make-over en er werd geïnvesteerd in een heleboel technische innovaties. Het is nu echt een cultuurhuis voor de eenentwintigste eeuw.

‘De naam ‘Noord’ lag eigenlijk voor de hand, en zegt meteen waar we voor staan’, zegt Gilbert Verstraelen, onze cultuurschepen in het district. ’Niet alleen Merksemnaren, maar ook mensen uit Brasschaat, Schoten en Kapellen vonden  eerder al de weg naar ons CC, maar nu worden we nog meer de culturele referentie voor de Antwerpse Noordrand, wees daar maar zeker van. We gaan met Schouwburg Noord voor kwalitatieve én toegankelijke cultuur, met een breed scala aan artiesten en optredens. Kwalitatieve comedy en muziek van eigen bodem krijgen daarbij veel aandacht. Dat Pieter en Tine Embrechts het nieuwe cultuurhuis mochten dopen, was daarvan al een eerste mooie illustratie’.

Schouwburg Noord, Nieuwdreef 135. Info over programmatie en reservaties: www.schouwburgnoord.be/activiteiten


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant