Nieuws

LOKAAL: Schoolmaaltijden in Antwerpse secundaire scholen

Vooruit Antwerpen

Monday 17

July 2023 16:08

Dankzij het ‘Smakelijke School’-project, kunnen sinds 2021 alle Antwerpse basisscholen gezonde voeding aanbieden aan al hun leerlingen. Daarmee eten vandaag al meer dan 22.000 kinderen gezond op school. Onze onderwijsschepen Jinnih Beels wil het project nu ook uitbreiden naar het secundair onderwijs: “Gezond en voldoende eten is belangrijk voor de gezondheid en om goed te kunnen leren, dat geldt evenzeer voor jongeren als voor de allerkleinsten”. In het schooljaar 2023-2024 starten we daarom pilootprojecten in vijf secundaire scholen.

In het Antwerpse kleuter- en lager onderwijs zijn er intussen al 97 scholen een ‘Smakelijke School’, goed voor meer dan 22.000 leerlingen die zo gezond kunnen eten op school. Daarvoor krijgt hun school financiële ondersteuning vanuit de stad, waarmee ze een aanbod van gezonde voeding kunnen voorzien op maat van hun leerlingen: gaande van een voedzaam ontbijt, over gezonde snacks tot soep met boterhammen.

"Een kind kan maar leren als het ook gezond en voldoende eet,” aldus Jinnih. “Daarom riepen we Smakelijke School in het leven voor het basisonderwijs, waarvoor we begin deze legislatuur 40 miljoen euro vrijmaakten. Zo maakten we een aanbod gezonde maaltijden mogelijk voor álle kinderen in de kleuter- en lagere scholen. Niet alleen interessant voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben, maar ook voor gezinnen met tweeverdieners bijvoorbeeld. Vandaag maken al heel wat Antwerpse scholen gebruik van de ondersteuning, maar de ambitie blijft om alle scholen te overtuigen om hun in totaal 65.000 leerlingen een schoolmaaltijd aan te bieden.”

Vijf pilootprojecten

Ook een aantal scholen uit het secundair onderwijs gaven aan dat ze de nood aanvoelen om met gezonde schoolmaaltijden aan de slag te gaan en ze gebruik willen maken van het ondersteuningsreglement. Daarom besliste de stad om een aanbod te testen op vijf scholen onder de vorm van pilootprojecten die verschillende concepten zullen uitproberen.

"Het principe van Smakelijke School voor het basisonderwijs, geldt evenzeer voor onze jongeren in het secundair onderwijs; Gezond en voldoende eten zorgt voor gezondheidsvoordelen  op korte en lange termijn, en het is ook essentieel om goed te kunnen leren. Daarom en op vraag van de scholen zelf, gaan we met pilootprojecten aan de slag om te onderzoeken welk aanbod en welke formules voor middelbare scholen en hun leerlingen werken. De eetgewoonten en verwachtingen van jongeren zijn immers verschillend van die van kinderen, en ook de organisatie van het basis en secundair onderwijs zijn niet gelijklopend.”

Net als bij de bestaande ‘Smakelijke Scholen’ zetten de pilootprojecten in op samenwerking met lokale, duurzame en sociale partners. De evaluatie zal gebeuren door bevraging van de schoolteams, ouders en leerlingen, in combinatie met een financiële opvolging.

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant