Nieuws

LOKAAL: Inschrijvingen voor schoolmaaltijden gestart voor alle Antwerpse basisscholen

Vooruit Antwerpen

Monday 07

February 2022 10:26

Vanaf 1 februari 2022 kan elke Antwerpse basisschool een toelage aanvragen om gezonde voeding op school aan te bieden. Met de stadsbrede uitrol van ‘Smakelijke School’ zetten we in op het welzijn van alle kinderen, met niet alleen gezondheidswinsten op korte en lange termijn voor ogen, maar ook betere leerprestaties. Het aanbod kadert binnen een bredere voedselstrategie, waarbij de stad op een duurzame manier wil omgaan met voedsel. Onder leiding van onze schepen Jinnih Beels maakte het stadsbestuur 40 miljoen euro vrij voor het project Smakelijke School.

(foto: Klaas De Scheirder, HLN)

In 2020 startte de stad in 9 proefscholen een aanbod op maat rond voedzame schoolmaaltijden: van ontbijt tot tussendoortje, lunch met boterhammen of soep. Intussen is de proefperiode afgelopen en, na positieve evaluatie van het project op deze scholen, is nu een brede uitrol voorzien.

Toelage aanvragen

Jinnih Beels, schepen voor onderwijs en jeugd: “Dankzij ons Smakelijke School-initiatief zullen binnenkort alle Antwerpse basisscholen, goed voor in totaal 65.000 leerlingen, kunnen intekenen op een financiering vanuit de stad. Met die financiering kan iedere school zelf de samenstelling van haar pakket bepalen in functie van de noden van de kinderen op school. Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ik ben blij dat we dit als stad, samen met onze scholen, kunnen waarmaken voor onze leerlingen.”

Vanaf 1 februari 2022 kunnen de scholen een toelage aanvragen om een aanbod gezonde voeding te organiseren. Een school die in februari of maart volgend jaar een toelage aanvraagt, zal bij de start van het nieuwe schooljaar in september al een gezonde maaltijd kunnen aanbieden aan haar leerlingen. De school krijgt daarvoor een subsidie per kind, waarmee ze een pakket gezonde voeding kan samenstellen met een partner naar keuze. De stad gaat uit van gemiddeld 1 euro per kind per dag, rekening houdende met een sociale correctie voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming.

Voordelen op korte en lange termijn

Sommige kinderen eten onvoldoende gezond, ontbijten niet of krijgen een lege brooddoos mee naar school. Inzetten op voedzame schoolmaaltijden heeft heel wat voordelen en een positieve impact op leerlingen, hun ouders en de school zelf. Kinderen kunnen energieker deelnemen aan de lessen en zijn meer geconcentreerd. Op die manier verbeteren de leerprestaties, maar volgen ook gezondheidswinsten op lange termijn. Daarnaast is het aanbod interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, maar evenzeer voor gezinnen met tweeverdieners.

“Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind, bovendien helpt het hen om aandachtig de lessen te kunnen volgen op school”, aldus schepen Beels. “Voor ouders is het evenwel om financiële redenen en/of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt. Met de schoolmaaltijden bieden we hier een antwoord op. Daarnaast is (gezonde) voeding ook een belangrijk educatief thema waar scholen op deze manier heel actief met hun leerlingen mee aan de slag kunnen.”

Samenwerking sociale economie

Door scholen de mogelijkheid te geven om samen te werken met bedrijven uit de sociale economie om soep of andere maaltijden te leveren en bijvoorbeeld ook op te dienen aan de kinderen, willen we hen zoveel mogelijk ontlasten van het logistieke werk.

Netoverschrijdend en stadsbreed

Smakelijke School is een netoverschrijdend en stadsbreed project voor alle kleuter- en lagere scholen in Antwerpen. Voor de uitrol van het project, voor ongeveer 65.000 leerlingen, maakte de stad 40 miljoen euro vrij.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant