Nieuws

LOKAAL: Schepers: “Uitgeput op een bergtop krijg je de meeste inspiratie.”

Vooruit Hasselt

Monday 13

February 2023 13:58

Dat de Hasseltse schepen van mobiliteit en stadsontwikkeling sportief is, is een understatement. Na een jarenlange voetbal- en squash carrière, werd de schepen een fervent hardloper én hiker. Wij vroegen hem uit over zijn nieuwe hobby.

 

Marc, je hebt jarenlang in competitieverband gesport, nu kies je enkel voor het lopen. Waarom?  

“Met een drukke job én een gezinsleven is hardlopen gewoonweg het makkelijkst te plannen. Je doet je schoenen en kledij aan en bent vertrokken. Ik doe het ook ontzettend graag. Wekelijks probeer ik zo’n 2 á 3 keer per week te gaan, en loop ik gemiddeld tussen de 20 en de 30km/week.”

Dan ben je een getraind loper! Ooit overwogen om wedstrijden te lopen?  

Enkele jaren geleden heb ik mij gewaagd aan een kwarttriatlon. Not a walk in the park (lacht). Een marathon staat nog op mijn bucketlist en ik weet ook al welke ik wil doen: de marathon van Valencia.

Ik heb mij laten vertellen dat je sinds kort ook een nieuwe passie hebt, namelijk hiken (cfr.Lange en uitdagende wandeltochten in de ongerepte natuur). Doe je dat al lang?

“In het verleden waagde ik mij wel eens aan zo’n tocht, maar ik was er nooit intensief mee bezig. Tot zo’n drie jaar geleden. Nu stippel ik zelf mijn tochten van naaldje tot draadje uit. Die voorbereiding is voor mij zelfs een deel van het plezier (lacht).”

Je hebt een drukke job als eerste schepen van onze centrumstad, hoe krijg je dat gecombineerd met je passie?”  

“Hiken is voor mij de ideale ontspanning. Het is dé manier om even afstand te nemen van het dagdagelijkse hectiek en het hoofd even leeg te maken. Wanneer ik kan, probeer ik er dus even tussenuit te trekken.

Er is ook niets mooier dan uitgeput op een bergtop staan na een lange wandeling en te kunnen genieten van de prachtige ongerepte natuur rondom je. Het ontspant niet alleen, dát zijn ook de momenten wanneer je ontzettend veel inspiratie krijgt!”

Je doet het romantisch klinken, maar hiken is toch wel een uitdaging, niet?

“Inderdaad (lacht), je doet vaak vele kilometer op een dag. Op zich al vermoeiend. Ik probeer in mijn tochten mezelf ook steeds sportief uit te dagen door er bijvoorbeeld een extra klim in te steken.

Daarnaast zijn ook de omstandigheden natuurlijk heel basic, alles wat je gebruikt en nodig hebt, hangt op je rug en sleep je kilometers mee. Geen frigo’s om gekoelde drank uit te nemen of geen warm bed, maar dat is net deel van de charme.”

Zijn je gezinsleden ook fervente hikers?

“Neen, ik heb hun helaas nog niet kunnen overtuigen van mijn passie. Maar ik ben er zeker van dat mijn zoon en dochter, wanneer ze wat ouder zijn, mij komen vergezellen. Ze zijn beide sportief en avontuurlijk aangelegd.

Een aarde naar zijn vaartje dus. Wie vergezelt je vandaag in je hiketochten?

“Soms ga ik alleen, maar vaak komt mijn broer mee. In hem heb ik de ideale partner in crime gevonden. Wij durven elkaar ook al eens sportief uit te dagen tijdens zo’n tocht (lacht).

Welke is de mooiste tocht die je al gedaan hebt?

“De GR54 door het Parc d’Ecrins in de Franse Alpen. Door de prachtige en grootse landschappen waan je je echt in het decor van een film. Sportief is de toer ook best een uitdaging. Een aanrader!”

Staan er dit jaar ook enkele mooie exemplaren op de planning?

Ruta Circular Picos de Europa.  De Picos is een prachtig gebergte in het noorden van Spanje met pieken tot 2600 meter.  Bedoeling is er in een week tijd door te trekken.  De tour heb ik al helemaal uitgestippeld.  In zeven etappes leggen we 125km af en doen we een kleine 9000 hoogtemeter.   We slapen in ons tentje of in een refugio.  

Dat klinkt weer als pittig! Veel plezier Marc.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant