Nieuws

LOKAAL: Update verbeterde verkeersafwikkeling na problemen Diesterstraat

Vooruit Hasselt

Monday 24

April 2023 16:30

De Hasseltse Diesterstraat, midden in het centrum van Hasselt, werd de afgelopen maanden al geteisterd door allerhande nutswerken maar afgelopen week klonk plots het harde verdikt: om veiligheidsredenen moet de straat een paar maanden afgesloten worden. Onbegrijpelijk voor de schepen van mobiliteit Marc Schepers. “Dit had vermeden kunnen worden. Nutsmaatschappij Fluvius is er de afgelopen maanden verschillende keren aan de slag geweest, maar stelt nu opeens vast dat de riolering in zulke slechte staat is dat die helemaal vervangen moet worden.”

 

Schepers maakt werk van een verbeterde verkeersafwikkeling na problemen in Diesterstraat

 

De Hasseltse Diesterstraat, midden in het centrum van Hasselt, werd de afgelopen maanden al geteisterd door allerhande nutswerken maar afgelopen week klonk plots het harde verdikt: om veiligheidsredenen moet de straat een paar maanden afgesloten worden. Behoorlijk vervelend vind de schepen van mobiliteit Marc Schepers. “Dit had wellicht vermeden kunnen worden. Nutsmaatschappij Fluvius is er de afgelopen maanden verschillende keren aan de slag geweest, maar stelt nu opeens vast dat de riolering in zulke slechte staat is dat die helemaal vervangen moet worden.”

 

De afsluiting van de Diesterstraat heeft natuurlijk grote gevolgen. “Een straat midden in het centrum van Hasselt dichtgooien zorgt natuurlijk voor de nodige problemen voor het verkeer dat de stad uit wil en ook voor de handel en horeca in de straat is dit een ramp”, duidt Schepers. Samen met de mobiliteitsdienst was het de afgelopen dagen dan ook alle hens aan dek om te zorgen voor een vlotte afwikkeling.

 

Tijdelijke maatregelen

 

“Het autoverkeer sturen we weer zoals vroeger via de Dokter Willemstraat.” De afsluiting ter hoogte van het voormalig administratief centrum werd terug opengezet en iedereen kan dus via het Molenpoortplein en de Gasthuisstraat tot in de Demerstraat geraken. “Ook daar moeten we voor een vlotte doorgang zorgen. We hebben daarom een tijdelijk verbod voorzien om vanuit de Demerstraat links af te slaan op de kleine ring. “ Eens de Gasthuisstraat uit, kan je dus enkel -via de Demerstraat- naar de Kempische Steenweg. "De politie heeft daarom de nodige signalisatie en een grote tekstkar voorzien."

 

Om zeker te zijn van een vlotte doorgang in die Demerstraat klopte Schepers bij AWV aan. "Het uitrijdend verkeer in Demerstraat heeft daarom nu 10 seconden extra groen licht. Op die manier bevorderen we hier ook de doorstroom."

 

De schepen denkt ook meteen toekomstgericht. “Een doorsteek vanaf de Havermarkt – via de Cellebroederstraat- naar het Leopoldplein en de Kleine ring stond natuurlijk al veel langer op de agenda.” Schepers heeft de Dienst Wegen van stad Hasselt nu gevraagd snelheid te maken als het gaat over de uitvoering. “Deze doorstreek zorgt er in de toekomst voor dat we de drukke Diesterstraat kunnen ontlasten van het vele verkeer. De werken van Fluvius geven ons meteen de mogelijkheid de straat terug her in te richten, met meer groen, meer oog voor voetgangers en fietsers en veel meer terrasruimte voor de handelaars.” Een belangrijke vereiste voor deze doorsteek is dat al het gemotoriseerd verkeer op die kleine ring in dezelfde richting rijdt, ook de vele bussen van De Lijn. Schepers klopte daarom opnieuw aan bij Kabinet Peeters en De Lijn. “Het is vraag die we al meermaals gesteld hebben, voorlopig zonder resultaat. Hopelijk ziet De Lijn deze noodzaak er snel van in.”

 

De Diesterstraat wordt nu zo comfortabel mogelijk gemaakt voor voetgangers. “De werfinrichting moet zo zijn dat iedereen er vlot met de fiets of te voet door kan. Nadarhekken worden vervangen door fleurige bloembakken en ook grote terrassen van onze handelaars in de maanden juli en augustus, mits er geen werken worden uitgevoerd, worden uiteraard toegestaan.”

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant