LOKAAL: Schepers creëert meer betaalbare en sociale woningen in Hasselt
Team Vooruit
Wednesday 06
October 2021 10:25
“Volgens de sociale woonconvenant komen er in Hasselt tussen 2017 en 2023 slechts 90 sociale woningen bij en dat is veel te weinig”, valt Schepers met de deur in huis. De sociale huisvestingsmaatschappijen nemen de bouw van die woningen op zich en krijgen daarvoor financiële middelen van Vlaanderen. “Van die vooropgestelde 90 zijn er ondertussen al een aantal gerealiseerd en natuurlijk zijn alle bijkomende sociale woningen een goede zaak. Maar met ongeveer 2000 Hasselaren op de wachtlijst willen we als stad zelf een tandje bijsteken, iedereen heeft tenslotte recht op een betaalbare woning.”
Per 100 wooneenheden, 30% betaalbare woningen waarvan 15% sociale woningen
Schepers gaat daarom in zijn beleid actief op zoek naar extra sociale woningen en dat doet hij onder meer met het nieuwe vergunningenbeleid dat hij liet optekenen. “Begint van deze legislatuur veranderden wij het vergunningenbeleid van de stad. Vanaf nu zullen, bij projecten van enige omvang, een aantal wooneenheden moeten voorbehouden worden als betaalbare woningen en andere als sociale woningen.”, aldus de schepen. “Concreet wil dat dus zeggen dat in een appartementsblok van 100 appartementen er 30 appartement betaalbaar moeten zijn. Betaalbaar voor jonge mensen die net van school zijn of betaalbaar voor een gescheiden ouder die herstart met zijn of haar kinderen of betaalbaar voor mensen met een bescheiden inkomen. Van die 30 appartementen reserveren we er 15 als sociale woningen.” Schepers wil met dit uniek vergunningenbeleid vooral zorgen voor meer sociale verwevenheid “Door sociale woningen in te passen in wooncomplexen gaan we steeds zorgen voor een mooie sociale mix van bewoners en dat komt onze samenleving alleen maar ten goede.”
Momenteel zitten er al enkele nieuwe woonprojecten in de voorbesprekingsfase en zelfs in opstart. “Ook de projectontwikkelaars en de sociale huisvestingsmaatschappijen werken hard mee om dit allemaal te realiseren. Zo creëren we binnenkort betaalbare en sociale woningen in onder meer de stationsomgeving, Kuringen-Heide en Godsheide.” Ook in recent projecten wil Schepers onderhandelen voor extra sociale woningen. “Aan de Blauwe Boulevard werden in het oorspronkelijke plan een 60tal sociale woningen voorzien en die zullen we nu ook realiseren. We bekijken nu binnen het Ruimtelijke uitvoeringsplan waar dat best mogelijk is.”
Herverdeling huidige aanbod
Ook de sociale huisvestingsmaatschappijen doen hun duit in het zakje om die broodnodige bijkomende sociale woningen te creëren. “Zij hebben niet meer het zelfde publiek als 10 jaar geleden”, verklaart Schepers. “Waar het vroeger misschien veelal grotere gezinnen waren, komen nu meer en meer alleenstaanden en eenouder gezinnen aankloppen voor een sociale woning. Daarom moet het huidige aanbod niet enkel gerenoveerd worden, maar aangepast worden aan die noden. Grote huizen worden bijvoorbeeld opgedeeld in enkele appartementen om tegemoet te komen aan de grote nood betaalbare en sociale woningen.”
Momenteel staat de teller op + 300 woningen
“Met alle projecten die momenteel in de ‘pipeline’ zitten, komen we reeds aan 300 bijkomende woningen”, besluit Schepers. Hij telt er 33 in de stationsomgeving, een 60 tal in de Blauwe Boulevard, , 20 in Godsheide en een 70 tal verspreid over kleinere projecten. De 45 woningen die oorspronkelijk voor Kuringen-Heide bedoeld waren, worden nu verspreid over het Hasseltse grondgebied en dan nog eens een 50 tal door renovatie en verdichting van de sociale huisvestingsmaatschappijen (In Terhilst, Banneux en Sint-Lambrechts-Herk)
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.