Nieuws

LOKAAL: Samen naar meer leesplezier met Bib op School!

Vooruit Hasselt

Tuesday 22

November 2022 15:04

Na een jaar experimenteren met het concept Bib op School in zes proeftuinscholen introduceert Bibliotheek Hasselt Limburg de eerste volledig afgewerkte Bib op School in Kindercampus De Boomgaard. Met het project Bib op School zal elke basisschool in Hasselt uitgerust worden met een eigen bibliotheek. Het concept komen overwaaien uit Nederland, maar zal volledig op maat van het Hasseltse basisonderwijs verder uitgewerkt worden. Voor de realisatie van het project gaan bibliotheek en de Hasseltse basisscholen hand in hand om een leescultuur te creëren en taalontwikkeling te stimuleren.

 

Om de scholen te ondersteunen investeert Hasselt in de basisvoorzieningen voor een Bib op School: een rijke collectie, een uitleentoestel met RFID en kindvriendelijk meubilair. “Bib op School moet een eigentijdse en inspirerende leesomgeving creëren waar kinderen graag willen vertoeven”, vertelt schepen van onder andere Onderwijs en Bibliotheken Habib El Ouakili. “De verdere inkleding van de ruimte laten we bewust open zodat de scholen er zelf creatief mee aan de slag kunnen. In onze Bib op School De Boomgaard is dit alvast heel geslaagd!”

“Door een eigentijds en inspirerend collectieaanbod aan te bieden in de school zorgen we ervoor dat leerlingen optimaal gebruik kunnen maken van een bibliotheek. Met Bib op School stimuleren we leesplezier en leesbevordering in de directe schoolomgeving van kinderen”, vervolgt El Ouakili.

 

Dat blijkt ook uit de ervaring van leerkrachten Hilde Heyligen en Bieke Marchal in De Boomgaard: “Bib op School is een waardevol initiatief! We zijn al ooit gestart met het inrichten van een leesklas, maar met de continue en grote input aan nieuwe leesboeken kunnen we de leerlingen nóg meer uitnodigen om te lezen. Met Bib op School kunnen we frequenter gebruik maken van de bibliotheek en houden we de leerlingen aan het lezen.”

 

Kindercampus De boomgaard

 

In veel basisscholen wordt er momenteel erg ingezet op een leesbeleid, waar Bib op School integraal deel van zal uitmaken. Ook in De Boomgaard “past Bib op School volledig in het leesbeleid”, legt directeur Patricia Scheepers uit. “Het hoofddoel van alle activiteiten is steeds leesplezier vergroten. In onze school wordt al vier jaar elke dag een kwartier tijd gemaakt om te lezen. Iedereen doet mee: zowel de leerlingen als de leerkrachten. Daarnaast gaat er geen Poëzieweek, Jeugdboekenmaand of Voorleesweek voorbij zonder dat de werkgroep leesbevordering ermee aan de slag gaat en initiatieven opzet om het lezen te bevorderen.” Het is daarom niet meer dan logisch dat we deze eerste locatie van Bib op School officieel inhuldigen tijdens de Voorleesweek. Na de opening van Bib op School zal er dan ook in alle klassen van de school voorgelezen worden door ouders en andere enthousiaste voorlezers.

 

De weg naar de bibliotheek Hasselt Limburg

 

Om de brug te slaan naar de bibliotheek en haar uitgebreide werking kunnen scholen deelnemen aan een uitgebreid activiteitenaanbod: lezingen, introducties, workshops en zoveel meer. Een bezoek aan de bibliotheek kan dus uiteraard nog steeds, op aanvraag van de leerkracht. Met Bib op School en het bijhorend activiteitenaanbod zetten we de eerste stappen in het educatief parcours met een doorlopende leerlijn voor álle leeftijdscategorieën: van basisonderwijs, naar secundair en hoger onderwijs tot zelfs volwassenenonderwijs.

 

Uitrol

Dit jaar worden nog 8 andere basisscholen voorzien van een eigen bib, de overige scholen volgen in 2023 en 2024

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant