Nieuws

LOKAAL: SAAMO weg uit Nieuw Gent: ‘Historisch pionierswerk gedaan’

Vooruit Lokaal

Monday 13

June 2022 13:40

Na bijna 25 jaar vertrekt SAAMO vzw – het vroegere Samenlevingsopbouw Gent – uit de wijk Nieuw Gent. Daar hoorde een mooi afscheidsfeestje bij, op vrijdag 10 juni 2022 in het buurthuis op het Rerum Novarumplein. Astrid De Bruycker, onze schepen van Buurtwerk, sprak er de aanwezigen toe. Ze had niks dan lovende woorden.

“SAAMO heeft hier historisch pionierswerk gedaan en zo de basis gelegd voor heel veel initiatieven die er vandaag zijn in de wijk. Van de bewonersgroepen in elk van de blokken en het ‘Sleutel- en lichtplan’, in het prille begin; over nieuwjaarsrecepties en buurtbarbecues; tot het ‘PC-café’, de buurtpromofilm, de kluscontainer, en (uiteraard) De Tuintjes. Ik heb een oeverloos respect voor de mensen van SAAMO. Het zijn zij die ‘in de eerste lijn’ (zoals dat dan heet) de problemen aanpakken. Zij maken elke dag het verschil voor heel veel mensen, door er te zijn, door te luisteren en hen wegwijs te maken. Door samen met hen te zoeken naar hoe het structureel anders en beter kan. Chapeau.”

(Foto: buurtfeest in Nieuw Gent op 11 juni 2022)

Time to move on!

De pioniersrol van SAAMO is nu evenwel uitgespeeld. Er zijn ondertussen veel organisaties actief in de wijk. “Er zijn veel plekken waar geweldig werk wordt verricht. Ik denk aan Buurthuis ‘Bij Pino’. Ik denk aan De Serre, waar nog veel mogelijk is. SAAMO heeft op zóvele manieren getoond hoe het samenleven in de wijk beter kan. Daar hebben we met z’n allen veel van opgestoken.”

Time to move on, dus. “Dat is geen keuze van het hart, wel van het gezond verstand. Dat gaat over de best mogelijke inzet van mensen en middelen. SAAMO kan op andere plekken in onze stad dezelfde belangrijke rol spelen als het hier heeft gespeeld. Om, zoals hun mensen zelf zeggen: ‘te bouwen aan een buurt die solidair, democratisch en intercultureel is.’ Zo maken we onze stad samen, elk in zijn rol.”

Eén doel: samen Gent nog beter maken

Astrid heeft daarom ook eerder al het ‘Traject Sociaal Middenveld’ opgestart, waarbij overheid en sociale middenveldorganisaties van elkaar leren en onderzoeken het ze nog beter kunnen samenwerken. “Dat gaat van meer financiële steun voor het basiswerk, over het ondersteunen van nieuwe initiatieven, tot de zoektocht naar hoe we nog beter signalen kunnen uitwisselen en aan oplossingen werken. Dat alles dient uiteraard maar één doel: Gent nog beter maken, door vooral mensen te helpen die het wat lastig hebben in onze samenleving, om welke reden dan ook.”

 

Alles over SAAMO vind je op www.saamo.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant