Nieuws

LOKAAL: Vuurwerk Tomorrowland

Vooruit Lokaal

Wednesday 20

September 2023 19:00

De editie 2023 van het festival Tomorrowland was ongetwijfeld succesvol en de nodige analyses zullen gemaakt zijn. Wat kan beter? Wat moet anders? Eén van de zaken die onder de loep dient genomen te worden, is het afsteken van het vuurwerk. Het vuurwerk wordt elke avond 3 keer afgestoken binnen de 2 uur. In totaal gebeurt dit tijdens de duur van het festival dus 18 keer.

De organisatie van Tomorrowland heeft de mond vol van de slogan: “Love Your Neighbours”. Een mooie slogan om je buren lief te hebben maar behoren de dieren van de buren daar dan ook niet bij?

 

Sinds mei 2019 geldt in Vlaanderen een algemeen verbod op het afsteken van feestvuurwerk. De burgemeester kan wel toestemming verlenen om feestvuurwerk te laten doorgaan. Tot op heden heeft de organisatie van Tomorrowland deze toestemming gekregen.

Voor de schepen van dierenwelzijn in onze gemeente moet dit toch ook zeer gevoelig liggen. In onze gemeente is het vuurwerk tijdens Rumst jaarmarkt al enkele jaren vervangen door een lichtspektakel mede omwille van het dierenwelzijn. 

Bart Peeters, gemeenteraadslid en dierenvriend, vindt het dan ook opmerkelijk dat Tomorrowland nog steeds de goedkeuring krijgt om vuurwerk af te steken. Bovendien organiseert TML gedurende het festival een entertainmentcampus, een project dat deel uitmaakt van FTI (Flanders Technology en Innovation). Een uitgelezen kans dus voor “The People of Tomorrow” om met het FTI-project aan de slag te gaan en te kiezen voor een diervriendelijk alternatief van het vuurwerk. Dit kan op allerhande innovatieve manieren, een lichtspektakel, een lasershow of zelfs een drone show behoren tot de mogelijkheden.

De Vooruit en Groen-fractie vraagt dan ook aan de Rumstse bestuursmeerderheid om samen met het bestuur van de gemeente Boom geen toelating meer te geven om vuurwerk af te steken tijdens de ganse duur van het festival Tomorrowland.

 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant