Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens viert einde renovatie- en verbouwingswerken wzc De Vijvers

Vooruit Gent

Monday 05

February 2024 14:13

Groot feest op vrijdagmiddag 2 februari 2024 in het woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg: het einde van de grondige vernieuwingswerken werd er uitgebreid gevierd. Daar moést Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, uiteraard bij zijn: hij was er immers al bij toen de eerste steen van het centrum werk gelegd.

“Vorig jaar stond ik hier óók op 2 februari. Toen bestond De Vijvers 25 jaar. Ik heb het geluk gehad om (als beleidsverantwoordelijke in diverse rollen) actief betrokken te kunnen zijn bij de hele evolutie van De Vijvers. In die 26 jaar is dit woonzorgcentrum continu aangepast aan veranderende noden. De nieuwe livings, het vernieuwde cafetaria, aangepaste binnentuinen, en ruimere kamers (die zelfs tot vandaag dé norm zijn in Vlaanderen)… Maar ook het voorbije jaar is er nóg van alles veranderd. Van drie kantoren werden woningen gemaakt. Het oude restaurant werd een vergaderzaal en een groot landschapsbureau waar de medewerkers nu samen zitten. En er is ook een gespreksruimte waar bewoners en familieleden kunnen ontvangen worden.”

Buitenwereld ‘naar binnen gebracht’

Dat was pionierswerk op het vlak van ‘de stenen’. Minstens even belangrijk is de werking.

“De Vijvers was één van eerste woonzorgcentra van de nieuwe generatie, maar de tijd is hier ook op dát vlak ab-so-luut niet blijven stilstaan. Uitstekende zorg voor de mensen. Vriendelijk personeel. Een echte huiselijke sfeer voor de bewoners – zéér belangrijk, om je goed in je vel te voelen. En regelmatig wijze, plezante activiteiten. De werking is zeer open, de buitenwereld wordt als het ware ‘naar binnen gebracht’. Kijk naar de scholen die hier komen – kleine kinderen, om samen activiteiten te doen; en jongvolwassenen die hier stage komen doen. Kijk naar vandaag, met de tentoonstelling met werken van Jeroen Janssens, die zelfs speciaal een werk voor De Vijvers heeft gemaakt.”

Toegankelijk park

En dan is er nog ‘de kers op de taart’, zijnde het park net naast het woonzorgcentrum ligt.

“Ook dat park is helemaal vernieuwd, in 2020 al. Daar heeft collega Astrid De Bruycker voor gezorgd, als schepen van Openbaar groen. Onze Universiteit heeft daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan: blijkt dat er nu drie keer méér bezoekers naar het park komen dan ervoor! Mensen van álle leeftijden, ook senioren. Da’s logisch: het ontwerp is mee opgemaakt door het team Van De Vijvers. Heel toegankelijk, met verharde paden en picknicktafels waar rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen aanzitten; een ‘beweegtuin’ om te fitnessen; en een moestuin waar ook schoolkinderen mee in komen werken. Echt geweldig.”

Stemmen ín het woonzorgcentrum

Tot slot: voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober komen ín het woonzorgcentrum vijf stembureaus.

“Dat is óók ‘zorg dragen voor de mensen’: er mee voor helpen zorgen dat ook onze senioren die dag hun stem kunnen laten horen. Dat is uiteraard belangrijk voor onze democratie, zeker nu de opkomstplicht is afgeschaft. Stembureaus in woonzorgcentra is trouwens een belangrijke aanbeveling in het memorandum van de Gentse Ouderenraad voor de verkiezingen. De Vijvers deed dat eerder al; in oktober komen er kiesbureaus in meerdere woonzorgcentra.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant