Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens trots op nieuwe lichting sociale gidsen

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

June 2022 16:10

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg, heeft op dinsdag 28 juni voor de zevende keer al een lading attesten uitgereikt aan afgestudeerde Gentse ‘sociale gidsen’. Dat zijn (ex-)OCMW-cliënten die andere cliënten ondersteunen in allerlei praktische maar belangrijke zaken, zoals het in orde brengen van administratie of meegaan naar andere diensten. Na een geslaagde opleiding en stage kunnen ze aan de slag om de maatschappelijk werkers van het OCMW te helpen. Omdat ze meestal zelf uit een moeilijke situatie komen zijn ze uitstekend geplaatst om anderen te helpen. De solidariteit en het onderlinge vertrouwen zijn groot.

“Ik ben trots, in de eerste plaats op onze gidsen. Ze waren enthousiast en hebben zich volop ingezet in de lessen en op de stages. Da’s veelbelovend. Elf deelnemers studeren vandaag af: Agnes, Diana, Fatimeh, Ghassan, Hanne, Joba, Mariam, Mohammed, Nathalie, Nawale en Nuray. Echt een mooie mijlpaal in hun leven. Ze zullen een voorbeeld zijn voor anderen, een rolmodel - en daar tegelijk zelf ook beter en sterker worden. Dat verdient veel respect.”

Gent opnieuw pionier: ‘Je moet dingen durven opstarten’

Rudy is ook trots op het project op zich. “Het idee komt van ons OCMW, het wordt helemaal door ons betaald én het bestaat nog altijd alleen maar in Gent. Misschien kijken anderen liever de kat uit de boom, wachten ze op onze ervaringen. Gent is wel vaker de pionier, waarna anderen volgen. Je moet dingen durven opstarten als het idee goed zit en het project goed onderbouwd wordt. Wat bij ons duidelijk het geval was – en is.”

Het project past bovendien uitstekend binnen de globale aanpak. “Wij zitten niét, als overheid, met onze armen gekruist te wachten achter een bureau tot de rechthebbende tot bij ons komt. Want voor veel mensen is die drempel te hoog. Wij zoeken onze cliënten zelf actief op, om te zien hoe we hen kunnen helpen. Dat opnieuw een lichting sociale gidsen ons daar nu bij kan helpen, is de max!”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant