Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens stelt ‘WEGWIJS’ voor: ‘Juiste dienstverlening bekend maken’

Vooruit Lokaal

Tuesday 29

March 2022 15:53

Rudy Coddens, onze schepen van Zorg en Gezondheid, heeft op dinsdag 29 maart 2022 het spel ‘WEGWIJS in zorg en gezondheid’ voorgesteld. Hij deed dat in stijl: in De Centrale, voor een publiek uit de zorgsector. “Eerst en vooral: proficiat aan onze gezondheidspromotoren die het spel gemaakt hebben. Het is opgebouwd rond 15 personages met problemen op vlak van gezondheid en welzijn. De spelers proberen hen te helpen door hen door te verwijzen naar de juiste hulpverlening. Dat doen ze door zich over het speelbord te verplaatsen naar de organisaties waarover ze meer te weten willen komen. Elk personage dat naar de gepaste organisaties wordt geloodst, levert punten op.”

Gezondheidsongelijkheid wegwerken

Het versterken van gezondheidsvaardigheden is één van de vier belangrijke speerpunten van het Gentse gezondheidsbeleid. “Ons doel is vooral om gezondheidsongelijkheid weg te werken. Dat wil dus zeggen: extra aandacht geven aan vooral kwetsbare doelgroepen in onze stad, zoals mensen in armoede, mensen met een verhoogde tegemoetkoming, mensen met een migratieachtergrond, en dak- en thuislozen. Structurele problemen, als het gaat over toegankelijkheid van zorg en hoevéél een consultatie kost, die spelen we door naar de verantwoordelijken op Vlaams en federaal niveau. Maar daarnaast doen we heel veel. Onze Dienst Regie Gezondheid en Zorg zet vooral in op het wegwerken van informatieve drempels, taaldrempels, en financiële drempels.”

‘Zelf actief mensen uit miserie loodsen’

In 2020 startte Gent als eerste stad in Vlaanderen met de inzet van gezondheidsgidsen. Die begeleiden die kwetsbare doelgroepen op weg naar de zorg die zij nodig hebben. “Dat past perfect binnen onze aanpak van het ‘outreachend werken’: niét achter een bureau of een loket zitten wachten tot de mensen naar je toe komen, maar wél zélf op zoek gaan naar mensen die hulp nodig hebben en die actief uit de miserie loodsen. Da’s de rode draad door alles wat we doen. We gaan daarom al zeker door met de gezondheidsgidsen tot eind 2023.”

De Dienst Regie Gezondheid en Zorg ondersteunt de Gentse wijkgezondheidscentra al sinds 1999. “Dat is ondertussen uitgegroeid tot een schitterende samenwerking die voor veel mensen een wereld van verschil maakt. In elk van de elf wijkgezondheidscentra is er minimum een halftijdse gezondheidspromotor aan ’t werk die noden detecteert en ons gezondheidsbeleid concreet maakt voor de wijkbewoners.”

De Dienst Regie Gezondheid en Zorg heeft een spel gekocht voor elk Gents wijkgezondheidscentrum. Het kan daar gratis ontleend worden door mensen van partnerorganisaties.

 

Meer info over WEGWIJS vind je op https://vwgc.be/wegwijs/


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant