Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens stelt ‘Jaarverslag Gezondheidsbeleid 2022’ voor: “Solidariteit op 1!”

Vooruit Lokaal

Monday 20

March 2023 15:17

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, heeft op woensdag 15 maart 2023 de belangrijkste zaken uit het ‘Jaarverslag Gezondheidsbeleid 2022’ van de Stad Gent voorgesteld aan de leden van de gemeenteraadscommissie Welzijn. “Er is door onze medewerkers alweer hard en goed gewerkt vorig jaar, voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de Gentenaars – in de eerste plaats voor mensen in kwetsbare posities, die betaalbare zorg het hardst nodig hebben. Solidariteit staat ook in ons gezondheidsbeleid op nummer 1. Daar ben ik trots op.”

Gezondheidsgidsen en (relance)psychologen

In Gent zijn 35 ‘gezondheidsgidsen’ actief. “Dat zijn vrijwilligers (gebonden aan beroepsgeheim) die helpen bij vragen over gezondheid. Ze tonen de weg naar de juiste diensten en spreken naast Nederlands vaak nog andere talen. Ze hebben in totaal 130 mensen of gezinnen begeleid.”

Daarnaast wordt ook hard ingezet op het mentale welzijn van de Gentenaars in het bijzonder. “2.260 mensen kregen vorig jaar een vorm van psychologische ondersteuning via de Psychologische Dienst van het OCMW of de ‘relancepsychologen’. “Het gaat om eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen en jongeren (159 eerstelijnssessies en 130 sessies gespecialiseerde zorg per week) en volwassenen (341 eerstelijnssessies en 238 sessies gespecialiseerde zorg per week). In de wijken Nieuw Gent, Rabot, Watersportbaan en Dampoort zijn 4,5 wijkgerichte mobiele werkers actief die 390 individuele cliënten hebben geholpen.”

Ook tandzorg heel belangrijk

“Het belang van tandzorg is niet te onderschatten”, zegt Rudy. “Slechte tanden hebben een grote impact op het hele lichaam. Daarom mikken we vooral op kinderen, die we leren goed te poetsen en zo. We hebben vorig jaar 6.000 poetspakketjes uitgedeeld. In het kader van de actie ‘Generatie Gaatjesvrij’ werd het gebit van 548 kindjes gecontroleerd.”

‘Cas en Kato hebben verzorgde tanden’

Rudy bezocht op maandagochtend 20 maart de reizende tentoonstelling ‘Cas en Kato hebben verzorgde tanden’. “Die is onderdeel van een educatief project voor kinderen in de kleuterklas en de eerste graad lager onderwijs. We ontleenden de tentoonstelling gratis bij het Instituut Gezonde Mond om zo de ‘Maand van de tand’ – maart dus - nog meer in de kijker te zetten. Omdat er in sommige wijken weinig aanbod is rond mondzorg hebben we de tentoonstelling op verschillende plekken (de wijkgezondheidscentra in de Muide en het Rabot, de bibliotheek van de Brugse Poort en van Nieuw Gent) getoond. Binnenkort evalueren we, als het een succes bleek te zijn doen we het volgend jaar graag opnieuw!”

 

Alle info over gezondheid(sbeleid) in Gent vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant