Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens stelt ‘herstelbedden’ voor daklozen met medische zorgen voor

Vooruit Lokaal

Tuesday 31

October 2023 14:50

Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, Gezondheid en Zorg, heeft op dinsdag 31 oktober 2023 de vijf nieuwe 'herstelbedden' voorgesteld, in het Leeuwenhof in Drongen.

“Uit de Gentse dak- en thuislozentelling van eind 2020 bleek dat een aantal daklozen medische problemen ervaren. Gentse ziekenhuizen en wijkgezondheidscentra signaleerden eerder al dat er geen aanbod is voor daklozen met nood aan medische nazorg, zoals wondverzorging of opvolging van medicatie. Het enige alternatief was tot nu toe een langere opname in het ziekenhuis of een verblijf in de nachtopvang, maar die is niet voorzien op dergelijke medische nazorg. Daarom voorzien we sinds kort, in samenwerking aan met Presbyterium Gandae vzw, vijf 'herstelbedden' in het Leeuwenhof. Die zorgen ervoor dat die mensen niet op straat hoeven te herstellen. Daklozen krijgen professionele verzorging én begeleiding naar de gezondheidszorg en een stabiele woonplek. Zo verkleint het risico op langdurige medische problemen en vergroot de kans op een succesvol traject uit de dakloosheid. De dakloze moet wel akkoord gaan met de medische verzorging en de begeleiding.”

De vijf herstelbedden komen er dankzij een tussenkomst van het RIZIV, aangevuld met steun van de Stad Gent. De bewoners betalen een dagvergoeding.

Positieve resultaten

Het herstelverblijf is al enkele maanden open, met positieve resultaten.

“Tot nu toe kregen 13 daklozen er een plek. Bewoners blijven gemiddeld twee tot drie maanden in begeleiding. Het OCMW Gent helpt de daklozen ook zoeken naar een duurzame oplossing, zoals een eigen woonst of een traject 'opvang en oriëntatie'. Drie mensen konden na de herstelopvang terecht in het Leeuwenhof voor aansluitende 24-uursopvang, één iemand kon terecht in een sociale woning, nog iemand vond een kamer in Gent. Dat is natuurlijk het ultieme doel: mensen helpen weg te raken uit dakloosheid.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant