Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens stelt dichtbundel van Janoniem voor in wzc Heiveld

Vooruit Gent

Sunday 28

January 2024 21:14

Bijzonder moment voor Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, op zondagmiddag 28 januari 2024 in woonzorgcentrum Heiveld in Sint-Amandsberg. Hij mocht er de dichtbundel van 132 sonetten van Janoniem voorstellen, middenin de ‘Poëzieweek 2024’ met als thema ‘Thuis’.

“Het Heiveld is ook de thuis van een heel bijzondere Gentse dichter. Jean Kuypers werd geboren in april 1942 in Eisden maar woont al meer dan 40 jaar in Limburg. Hij werd licentiaat scheikunde, was leraar veiligheidsingenieur bij een bedrijf, maar zijn passie was poëzie. Hij schreef meer dan 5.000 sonetten in zijn leven, over politiek, cultuur en de samenleving in ’t algemeen. Hij was als het ware de ‘creatieve chroniqueur van zijn tijd’.”

Het was wijlen Jo Decaluwe, lang directeur van Theater Tinnenpot - waar Janoniem met veel passie over schreef, in ruil voor een gratis tickets - die de initiële suggestie deed om een bundel van zijn werk samen te stellen. Patrick Claeys en Jan Matthijs maakten van de massa schrijfsels een schoon boek. De opbrengst van de verkoop gaat naar vzw Heiveldhof voor activiteiten met de bewoners. Schrijver Christophe Vekeman bracht in het Heiveld enkele sonnetten en gaf daar ook eigen poëtisch commentaar bij.

Aandacht voor (mensen met) dementie

Janoniem worstelde helaas tientallen jaren met de demonen in zijn hoofd – en vooral met hoe ánderen daarmee omgingen. Ondertussen kreeg ook de verschrikkelijke dementie hem te pakken… Hij stopte al begin 2020 met schrijven.

“Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat we hem niet meer kunnen eren. Hij krijgt hier de beste zorgen, zoals het hoort. We hebben als lokale overheid veel aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Als je weet dat er in Vlaanderen naar schatting 140.000 mensen met dementie zijn: dat zijn héél veel mensen, óók in Gent. In 2016 al, hebben we ons project ‘Dementievriendelijk Gent’ opgezet, samen met 26 partnerorganisaties, zoals ziekenhuizen, woonzorg- en dagzorgcentra, mutualiteiten, huisartsen, enzovoort. Om mensen met dementie een volwaardige plaats in de samenleving te garanderen én het taboe te doorbreken.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant