Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens: ‘Samen met TEJO werken aan mentaal welzijn van jongeren’

Vooruit Lokaal

Tuesday 20

December 2022 15:57

De Stad Gent verlengt de samenwerking met TEJO Gent vzw voor de periode van 1 december 2022 tot en met 31 december 2023. Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, legt uit waarom dat een goeie zaak is.

“TEJO werkt met vrijwillige therapeuten die snelle, kosteloze en professionele therapeutische hulp bieden aan jongeren met psychische problemen. Maar het blijft (in tijden van wachtlijsten in de betalende geestelijke gezondheidszorg) een grote uitdaging om die blijvend te motiveren en goed te ondersteunen, laat staan om nieuwe therapeuten te motiveren om dit vrijwillig te doen naast hun bestaande job. Bovendien stelt TEJO vast dat de problemen waarmee jongeren zich aanmelden steeds ernstiger worden, en dat doorverwijzen naar de gespecialiseerde zorg op de tweede of derde lijn, steeds moeizamer loopt. Dat vergt een intensievere en langere begeleiding, waardoor minder jongeren kunnen geholpen worden.”

In april 2021 kreeg TEJO al eens extra middelen uit het Vlaams Coronanoodfonds, onder meer op vraag van de jeugdraad. Toen al, na 1 jaar Covid-maatregelen, bleek dat het aantal jongeren met angstgevoelens en vereenzaming was opgelopen tot 65 procent. De gevolgen van de Covid-pandemie, in combinatie met de impact van de oorlog en de financiële impact van de energiecrisis op gezinnen, doet de hulpvragen van jongeren steeds verder stijgen.

Meer gespecialiseerde zorg

“De wachtlijsten voor psychologen zijn bovendien het langste voor jongeren. De vraag bij TEJO werd dan ook steeds groter, waardoor vrijwilligers dreigen uit te vallen. Via de eerste extra financiële steun kon al een bijkomende halftijdse coördinator worden aangesteld, die extra ondersteuning geeft aan de vrijwillige therapeuten en de onthaalmedewerkers. Hij organiseert ook vorming en verbetert de samenwerking binnen de sector. Er werden ook om extra vrijwillige therapeuten aangeworven. Zo konden eind 2021 en in 2022 meer jongeren geholpen worden, haakten therapeuten minder snel af en kon er een betere doorverwijzing en nazorg gebeuren van jongeren die nood hadden aan meer gespecialiseerde zorg. We geven nu nog eens extra steun omdat TEJO geweldig werkt verricht.”

In 2021 waren 59 vrijwillige therapeuten en onthaalmedewerkers aan de slag bij TEJO Gent. 275 nieuwe jongeren kregen in 2021 begeleiding bij TEJO, waarvan 60% minder dan 17 jaar was. De meest voorkomende klachten zijn (faal)angst en paniek, somberheid, sociaal-relationele problemen, identiteitsontwikkeling en verwerking rouw of trauma. 16% van de jongeren die zich aanmelden heeft suïcidegedachten en depressieve gevoelens. In totaal vonden 1332 gesprekken plaats.

 

Alle info op www.tejo.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant