Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens reikt prijzen ‘Jong en oud in Gent 2022’ uit

Vooruit Lokaal

Monday 21

November 2022 16:17

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, heeft op maandagmiddag 21 november prijzen uitgereikt van de jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’. Die wordt telkens gelanceerd op (of net vóór) de ‘Europese dag van de Intergenerationele Solidariteit’ en eindigt met die prijsuitreiking tijdens de Seniorenweek. “We kregen dit jaar 21 voorstellen binnen, het hoogste aantal van álle edities. Dat doet mij veel plezier. Het ging bovendien om erg gevarieerde projecten, het was moeilijk voor de jury om een keuze te maken.”

Eerste prijs voor ‘Noebliepa’

De winnaar werd ‘Noebliepa’, een initiatief van woonzorgcentrum Sint-Coleta (en Cultuurcolettte) en de Sint-Paulusbasisschool. “Tweewekelijks zingen de kinderen van de lagere school liedjes samen met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook dat doet mij plezier, want als Stad besteden we ook zelf veel aandacht aan de zorg voor mensen met dementie.”

Noebliepa kreeg 750 euro. De tweede prijs (500 euro) was voor ‘De zorgmiertuin’ van basisschool Sint-Paulus uit Luchteren. Via groenzorg (het kweken van kruiden, bloemen, groenten en fruit) creëert de zorgmiertuin een ruimte waar kinderen en ouderen kunnen samenwerken. Derde (250 euro) werd ’t Spelleke van Ramen en Muis, van woonzorgcentrum Ramen en Poel en kinderdagverblijf Sophie De Woelmuis, een spontane samenwerking waarbij sinds augustus 2022 de kinderen maandelijks bij de ouderen gaan. In de bibliotheek van het woonzorgcentrum ontmoeten jong en oud elkaar al spelend, zingend, dansend en knutselend.

In het ‘Ouderenbeleidsplan 2019-2025’ staat een apart hoofdstuk over intergenerationeel werken, om de kloof tussen oud en jong kleiner te maken. Sinds 2014 werden al meer dan 100 intergenerationele projecten opgezet. “Omdat we weten dat dat voor meer wederzijds begrip zorgt. Dat jonge mensen veel kunnen leren van ouderen. Maar ook omdat het gewoon onverwacht plezant kan zijn om samen dingen te doen.”

 

Alle info op www.jongenoudingent.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant