Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens: ‘Premie assistentiewoningen helpt meer senioren zorgeloos genieten van oude dag’

Vooruit Gent

Tuesday 26

March 2024 09:21

Ouderen die de factuur van het verblijf in een woonzorgcentrum niet zelf kunnen betalen krijgen (na een sociaal en financieel onderzoek) extra steun van het Gentse OCMW. Zo hoeven de kinderen niet noodgedwongen bij te betalen. Het stadsbestuur koos er enkele jaren geleden voor om als enige stad in Vlaanderen óók tussen te komen voor het verblijf in een assistentiewoning. Ons gemeenteraadslid Emilie Peeters vroeg in het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 25 maart 2024 aan Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, hoeveel ouderen op die manier geholpen worden en hoe die beslissing ondertussen geëvalueerd wordt.

“Eén ding is duidelijk: het wérkt”, zegt Rudy. “Assistentiewoningen zijn een zeer belangrijke woonvorm, om mensen zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk te laten wonen, in een kwaliteitsvolle omgeving. Via ons premiesysteem zorgen we er voor dat deze woonvorm toegankelijk en betaalbaar is. Sinds de invoering van de premie hebben we al 212 mensen geholpen. We garanderen ook ‘leefgeld’ zodat mensen nog boodschappen kunnen doen en andere facturen betalen zonder zorgen. En voor alle duidelijkheid: we doen dat voor álle assistentiewoningen, niet alleen voor die van ons OCMW.”

Gents pionierswerk overal invoeren?

Gent is eens te meer pionier op dit vlak binnen het sociale beleid, iets waar Rudy terecht trots op is.

“Jammer genoeg is Gent momenteel nog steeds de enige stad waar deze premie bestaat. Ik roep dus ook andere steden en gemeenten op om dit te doen. Maar eigenlijk roep ik eerst en vooral de bovenlokale overheden op om er voor te zorgen dat assistentiewoningen betaalbaar en toegankelijk zijn voor iederéén, niet enkel voor degene die het geld er voor hebben. Want assistentiewoningen zullen een alsmaar belangrijkere ‘tussenstap’ worden. De druk op de woonzorgcentra wordt enkel hoger - mensen die nog niét zoveel zorg nodig hebben maar wel al ondersteuning nodig hebben af en toe, zouden vlot in assistentiewoningen terecht moeten kunnen. Dus eigenlijk zouden alle OCMW’s moeten tussenkomen als de kostprijs van een assistentiewoning te hoog.”

 

Alles over de financiële en materiële hulp van OCMW Gent op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant