Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne: “Hartverwarmende internationale solidariteit”

Vooruit Lokaal

Tuesday 09

May 2023 15:07

De Stad Gent opent op 10 mei 2023 zijn (al eerder aangekondigde) nooddorp voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne geopend, op een braakliggend terrein in de Eikstraat in Oostakker. Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal Beleid, ging de dag voordien al een kijkje nemen.

“Het nooddorp zal op termijn 600 bewoners kunnen opvangen. Er zijn nu al 50 woonunits voor de eerste 214 opvangplaatsen op het terrein in Oostakker. Eind 2023 wordt het dorp uitgebreid met nog eens 150 woonunits. Op die manier kunnen we die mensen duurzaam huisvesting. Noem het gerust een vorm van hartverwarmende internationale solidariteit.”

Eind juni 2022 verleende de Vlaamse regering haar akkoord aan de bouw van een derde nooddorp in Vlaanderen, na Antwerpen en Mechelen. In Vlaanderen worden 32.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Extra aandacht voor kinderen

In Gent wonen momenteel meer dan 1.300 Oekraïners. De meeste wonen bij Gentse gastgezinnen, vrienden of familie. Daarnaast voorziet de Stad Gent vier kleine collectieve opvanginitiatieven. Twee daarvan, Seniotel in de Hofstraat en Prinsenhof, sluiten binnenkort. Het zijn die bewoners die vanaf 10 mei naar het nooddorp verhuizen. Dat zijn vooral gezinnen met kinderen en alleenstaanden.

“Ons nooddorp wordt gefinancierd door Vlaanderen, de Stad Gent staat in voor de sociale omkadering voor de bewoners en voor het goed samenleven met de buurt. Er is extra aandacht voor kinderen, met extra speelruimte, een groenzone met speeltuigen en een kindvriendelijk hoekje in de ontspanningsruimte. In de gemeenschappelijke delen zijn er ook educatieve ruimtes voor onder meer huiswerkbegeleiding en huisonderwijs. In die gemeenschappelijke ruimtes komen er spreeklokalen waar het OCMW zitdagen houdt.”

Ook een groot aantal dove Oekraïense bewoners van het Prinsenhof naar het nooddorp. Daarom worden enkele woonunits speciaal uitgerust voor doven.

Woonunits hergebruikt

Vlaanderen heeft de woonunits gekocht in plaats van ze te huren. De eerste 50 woonunits worden later hergebruikt door woonmaatschappijen om bewoners tijdelijk te herhuisvesten wanneer hun sociale huurwoning wordt gerenoveerd. De woonunits van de tweede fase zullen kunnen dienen als studentenhuisvesting.

 

Alle info vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant