Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over nieuwe sociale gidsen: ‘Voorbeeld voor veel anderen!’

Vooruit Gent

Thursday 27

June 2024 09:18

Rudy Coddens, onze voorzitter van het OCMW, mocht op dinsdag 25 juni 2024 al voor de negende keer attesten uitreiken aan zeven kersvers ‘gediplomeerde’ sociale gidsen. Dat zijn OCMW-cliënten die enkele maanden een opleiding krijgen om andere cliënten te kunnen ondersteunen. De solidariteit en het onderlinge vertrouwen tussen de gidsen en cliënten doet een aantal drempels wegvallen.

“Ik ben blij en trots, op het project maar vooral op onze gidsen zelf natuurlijk. Proficiat aan de zeven deelnemers die vandaag afstuderen! Die zullen een voorbeeld zijn voor anderen en tegelijk ook zelf beter en sterker worden. Om een idee te geven: in 2023 hebben onze gidsen bijna 500 aanvragen kregen voor opdrachten. En er kwamen dit jaar, tot nu, ook al opnieuw ongeveer 250 aanvragen binnen. Dat gaat van mensen vergezellen naar het ziekenhuis, over helpen met aankopen doen in een kringloopwinkel, tot zelfs mee naar Brussel gaan bij de Dienst Vreemdelingenzaken.”

Cliënten zelf opzoeken om te helpen

Per opdracht krijgen de sociale gidsen, die zelf van een leefloon of vervangingsinkomen leven, een vrijwilligersvergoeding van 9 euro voor een halve dag. Het project past uitstekend binnen het algemene beleid van de Stad Gent en het OCMW, legt Rudy graag uit.

“Wij zitten niét, als overheid, met onze armen gekruist te wachten achter een bureau tot de rechthebbende tot bij ons komt. Want voor veel mensen is die drempel te hoog. Wij zoeken onze cliënten zélf op om te zien hoe we hen kunnen helpen. Ik blijf dit dus een prachtig project vinden. Het idee komt vanuit ons OCMW, het wordt helemaal door ons betaald, én het bestaat nog altijd alléén maar in Gent - voorlopig heeft nog geen enkel ander OCMW het gekopieerd, vreemd. Maar goed: Gent is wel vaker de pionier!”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant