Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over leefloonstudenten: ‘Door diploma uit armoede helpen’

Vooruit Lokaal

Monday 19

December 2022 16:17

Steeds meer studenten krijgen een leefloon van het OCMW zodat ze hun diploma kunnen behalen. “Een bewuste keuze”, zegt Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding en voorzitter van het OCMW. “We gebruiken het leefloon als hefboom om jongeren een diploma te helpen behalen. Het is een manier om mensen écht uit de armoede te halen en ervoor te zorgen dat ze daarna niet meer bij het OCMW moeten aankloppen.”

In 2021 kregen 8.691 Vlamingen een leefloon (ongeveer 1.100 euro per maand voor een alleenstaande, meer als er ook een gezin ten laste is) om te kunnen studeren. Dat aantal lag nog nooit zo hoog - door de opeenvolgende crisissen, maar ook door de bewuste keuze in veel steden en gemeenten om effectief leeflonen uit te keren. In Gent gaat het om ruim 1.100 jongvolwassenen (18+) die van thuis uit geen steun meer krijgen om te studeren (vaak na een relatiebreuk bij de ouders) of die opgroeien in een gezin dat niet voldoende centen heeft. Ongeveer de helft van de leefloonstudenten werkt de middelbare school af of volgt volwassenenonderwijs, de andere helft volgt hogere studies.

“Om onze steun te krijgen moet wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. De resultaten moeten goed zijn én er moet bijgeklust worden als dat kan in combinatie met de studies. Als dat niet gebeurt, kan het OCMW het leefloon weigeren of intrekken. Een maatschappelijk werker volgt de afspraken op.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant