Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over ‘herfstbooster’: ‘Al 35.000 prikken gezet!’

Vooruit Lokaal

Monday 26

September 2022 18:12

Ons gemeenteraadslid Emilie Peeters vroeg tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 26 september aan Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, hoe het zit met de vaccinaties in Gent. “Ik vind dat zo veel mogelijk Gentenaars zich moeten laten vaccineren, om zichzelf en anderen te beschermen. Corona is immers nog niet weg, ook al lijkt dat zo… Ik vroeg daarom aan Rudy of iedereen al uitgenodigd is voor de ‘herfstbooster’ en of men effectief een vernieuwd vaccin kan aanbieden? En vooral: wat de respons is tot nog toe, en of die verschillend is per leeftijdsgroep?”

Respons bij prioritaire groepen zeer hoog

Rudy had goed nieuws. “Iedere Gentenaar die op dit moment in aanmerking komt is uitgenodigd, 187.700 uitnodigingen zijn verstuurd. Sinds de start wordt gevaccineerd met het Pfizer Adapted-vaccin, inclusief in de woonzorgcentra. In ziekenhuizen en zorgcollectiviteiten wordt het Moderna Adapted-vaccin aangeboden. We hebben bovendien onze start niet gemist: na twee weken zijn al bijna 35.000 Gentenaars gevaccineerd. Da’s 18% van de volwassen Gentenaars die werden uitgenodigd, maar in de groep van 65-plussers is de vaccinatiegraad 52%. Als we ook de ingeplande afspraken meetellen komen we aan een responsgraad van 46% bij alle 18-plussers. En dat aantal zal nog stijgen.”

Positief is bovendien dat de vaccinatierespons bij de prioritaire groepen met de laagste weerstand tegen ernstige ziekte zeer hoog is. “Bij personen met een verzwakte immuniteit zien we een responsgraad van 85%. In de groep van 65-plussers is die meer dan 90%, in de categorie 50-64 jaar 55%.”

De nieuwe campagne vindt plaats in Hal 3. Er werden bijkomende inspanningen geleverd op het vlak van signalisatie op en rond de site; en er zijn opnieuw heel veel vrijwilligers die de bezoekers wegwijs maken en ondersteunen wanneer die minder mobiel zijn.

Helaas is net op dit moment tramlijn 1 onderbroken. De Lijn voorziet een pendelbus tussen het Sint-Pietersstation en Flanders Expo. Andere buslijnen stoppen aan halte Maria Middelares, als eindhalte, waardoor bezoekers het laatste eind te voet verder moeten. Er volgt nog extra communicatie daarover.

 

Alle info over de Gentse aanpak van corona op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant