LOKAAL: Rudy Coddens over Gent als ‘WHO Leeftijdsvriendelijke stad’: ‘Schitterende erkenning van ons werk’
Vooruit Gent
Tuesday 16
July 2024 14:21
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Gent als eerste stad in Vlaanderen erkend als ‘leeftijdsvriendelijke stad’! Daar is Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, Gezondheid en Zorg, bijzonder trots op.
“Dat is een schitterende internationale erkenning van ons jarenlange werk. Sinds 2017 is ‘Leeftijdsvriendelijke Stad’ een belangrijk thema voor ons Departement Gezondheid en Zorg. Zorgen voor ouderen met respect en inspraak, dat is dé basis ons beleid. Ouderen zijn nauw betrokken, via de Ouderenraad, wijkbeurzen, enquêtes en inspraaksessies, met speciale aandacht voor kwetsbare mensen. We doen er alles aan opdat onze ouderen zo lang mogelijk thuis zouden kunnen blijven wonen, in de acht domeinen uit het ‘WHO Age-friendly Cities-raamwerk’ - toegankelijke openbare gebouwen en publieke ruimte, sociale participatie, betaalbaar openbaar vervoer, een cultureel aanbod dat inspeelt op de interesses van ouderen, enzovoort, met zorg en dienstverlening dichtbij (zoals in de lokale dienstencentra) of aan huis als het nodig is. Als het echt niet meer gaat, krijgen ze snel goeie betaalbare zorg-op-maat kunnen krijgen, in een assistentiewoning of een van onze woonzorgcentra.”
Daar beleven ze een ‘vree wijze oude dag’.
“Ik ben de afgelopen jaren heel vaak naar onze woonzorgcentra geweest. Wat ik daar allemaal gezien heb! Onze senioren zitten al lang niet meer urenlang in stilte achter de sanseveria’s door het raam te turen… De bewoners van De Liberteyt die tentoonstellen in het SMAK, inclusief een DJ-set die viraal gaat op sociale media. Een ‘Upperdare-avond’ in De Zonnebloem, want seksualiteit beleven op oudere leeftijd is voor ons geen taboe. Een ‘Regenboogweek’ speciaal voor ouderen met een andere dan heteroseksuele geaardheid. Aangepaste fietslessen. De lijst is lang. En binnenkort, tijdens de Gentse Feesten: ‘Bataknar’, 10 dagen lang feest en zotternijen door Cirq samen met ouderen. Oud worden/zijn hoeft niet saai te zijn!”
De Stad Gent wordt nu lid van het wereldwijde netwerk van leeftijdsvriendelijke steden van de Wereldgezondheidsorganisatie.
“Dat is een perfecte manier om onze kennis te delen, maar vooral ook om te leren van de ervaringen en succesvolle projecten van steden uit de hele wereld. Dat gaat ons helpen om in de toekomst nóg beter te doen voor de oudere Gentenaars. Dat belooft!”
Het ouderenbeleidplan ‘Gent, leeftijdsvriendelijke stad’ vind je op de website van de Stad Gent
Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur
Vooruit Gent
Deel dit artikel met je vrienden.