Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over energiecrisis: ‘Vlaamse regering moet verdoeme uit haar pijp komen’

Vooruit Lokaal

Wednesday 28

September 2022 08:53

Uiteráárd op de agenda van de Gentse gemeenteraad op 26 september 2022: de energiecrisis en de gevolgen daarvan op de (Gentse) gezinnen. Rudy Coddens, onze schepen van (onder andere) Sociaal beleid en Armoedebestrijding, lichtte er toe wat het stadsbestuur allemaal doet om de Gentenaars te helpen.

“Eerst en vooral: elk beleidsniveau moet zijn verantwoordelijkheid nemen. En er worden door verschillende overheden ook maatregelen genomen, ik denk aan de middelen uit het federaal energiefonds (in combinatie met de eenmalige bijkomende middelen van PS-minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux), aan de BTW verlaging op energie, het uitbreiden van het sociaal tarief en de extra premies. Maar: het moet meer en beter, duurzamer en structureler. Zeker de Vlaamse regering mag nu verdoeme wel stilaan uit haar pijp komen…”

Energiecel versterkt…

De lokale overheid staat het dichtst bij de mensen en is daarom als vanzelf het eerste aanspreekpunt. “Zo stellen we ons ook al jarenlang op. Onze Energiecel bij het OCMW werkt op meerdere aspecten: preventief, financieel, operationeel. Zo checken we of mensen recht hebben op het sociaal tarief en helpen hen om dit in orde te brengen. We geven advies over energietarieven, contracten en afrekeningen. Zetten op weg naar energiescans. Kennen mogelijke premies toe. Voor wie betalingsproblemen heeft werken we afbetalingsplannen uit, nemen we schulden ten laste…”

Sinds april werken twee extra maatschappelijk werkers bij de Energiecel om alle aanvragen af te handelen. In totaal zijn er 17 medewerkers aan de slag. Da’s geen overbodige luxe, integendeel. “Sinds juli merken we een duidelijke stijging van het aantal contactnames en aanvragen. Niet alleen de meest kwetsbaren komen aankloppen, ook de gemiddelde Gentenaar heeft energiezorgen en krijgt het financieel moeilijk(er) omdat de laatste spaarreserves stilletjes aan op geraken.”

… want al 50% meer huishoudens met ten laste genomen energieschuld

Het OCMW nam nu al (van januari tot eind augustus) 58% méér energieschulden ten laste dan in heel 2021. “En de koudste maanden moeten nog komen. We steven dus af op een recordjaar, in negatieve zin. In de juni, juli en augustus zagen we al een verdriedubbeling van het aantal huishoudens met een tussenkomst in de energiefactuur.”

Daarnaast betaalt het OCMW verschillende extra energiepremies uit, zoals winterpremie gas en elektriciteit, extra winterpremies en stookoliepremie. Het OCMW komt ook tussen wanneer leveranciers de energietoevoer van mensen willen afsluiten. In 2021 in totaal goed voor ongeveer 7000 premies en tussenkomsten.

“We doen als Stad en OCMW duidelijke inspanningen. De minimale levering gas en elektriciteit, de ten laste name van energieschulden en de energiezuinige maatregelen zijn dit jaar goed voor zo’n 500.000 euro. Bovendien: op de energiefacturen van lokale overheden zit nog steeds 21% btw. De facturen van bijvoorbeeld de stedelijke woonzorgcentra en onze scholen lopen ook hoog op…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant