Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over 25 jaar wzc De Vijvers: ‘Baanbrekend werk’

Vooruit Lokaal

Thursday 02

February 2023 16:19

Woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg vierde op donderdag 2 februari 2023 uitbundig zijn 25ste verjaardag. Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, mocht op dat feest uiteraard niet ontbreken. Hij sprak er de bewoners, de personeelsleden en de genodigden toe. “Als ’t een huwelijk zou zijn, het zou een ‘zilveren bruiloft’ zijn. 25 jaar iets op een goeie manier gaande houden, dat is hard werken. Dat vraagt onderhoud en vernieuwing. Dat is: vooruit kijken, anticiperen op wat gaat komen, en pionieren. Als eerste durven werk maken van een goed idee, om morgen minstens even goed te zijn als vandaag. Dat is wat hier in De Vijvers altijd al is gebeurd.”

Huiselijke sfeer

De Vijvers was één van eerste woonzorgcentra van de nieuwe generatie. “Er is van in het begin hard gewerkt aan een huiselijke sfeer voor de bewoners. Sinds kort heeft elke afdeling nu ook zijn eigen schone grote living, met een beetje muziek, televisie, een geweldig terras en een mooie open keuken. De gangen en de kamers, daar zijn ze nu aan bezig. De buitentuinen zijn vernieuwd, met goeie wandelpaden en zitbanken. En er is natuurlijk ook de link met het park, met zelfs plekken om te sporten en om samen te moestuinieren.”

‘Altijd met kwaliteit als fundament’

Ook de werking zit goed. “De zorg voor de mensen, regelmatig wijze en plezante activiteiten, vriendelijk personeel, enzovoort. De buitenwereld wordt als het ware ‘naar binnen gebracht’: er is interactie met de buurt, de kinderen van de scholen komen hier af en toe om samen dingen te doen, de mensen kweken samen groenten en fruit, enzovoort. De Vijvers pioniert vaak, op het vlak van zorg en andere aspecten. Maar nooit zomaar om ‘ne keer iets nieuws te doen’, wel altijd met kwaliteit als fundament.”

Rudy’s kleine geheimpje

25 jaar geleden was Rudy ondervoorzitter van het OCMW. Hij had nog een klein geheimpje voor de aanwezigen. “De bouw was begonnen toen voorzitter Erwin Devriendt mij belde. Ik moest meteen komen. Ons conclusie: ‘Verdoeme, de kamers zijn precies nogal klein… Gaan de mensen daar hun meubels wel in krijgen?’ We hebben tegen de projectleider gezegd: dat moet hier anders dan gepland. Niet evident: er was een plan goedgekeurd. Maar toch: we hebben van de drie voorziene kamers, twee grotere gemaakt. We hebben verder gebouwd op basis van het nieuwe plan… en maar goed ook. Op de opening hadden we ook minister Wivina Demeester uitgenodigd. Die vond het geweldig: ‘Dat is hier baanbrekend werk, zo veel ruimte: dát wordt de nieuwe norm voor heel Vlaanderen.’ Wij blij natuurlijk… Die norm geldt trouwens nog altijd!”

‘Zuurstof voor dementie’

Aan het eind van het officiële deel plantte Rudy nog een ruwe berk in de tuin, in het kader van het project ‘Zuurstof voor Dementie’. Tegen eind 2025 moet op minstens 100 plekken in Oost-Vlaanderen zo’n boom staan, samen met een veld vergeet-me-nietjes, als symbolische plekken waar mensen met dementie echt zichzelf kunnen zijn.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant