Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over 25 jaar KRAS: ‘Gedeelde verontwaardiging over armoede’

Vooruit Lokaal

Monday 03

October 2022 09:00

KRAS vzw, het Gentse partnerschap van 18 organisaties die samen strijden tegen armoede, bestaat 25 jaar. Dat werd ‘gevierd’ op zondag 2 oktober 2022 in het Pierkespark, in het hart van de Brugse Poort. Ingehouden gevierd, want nog altijd is er té veel armoede in onze stad. Hoe dan ook: geen betere gastspreker tijdens het ‘Krasfeest’ dan Rudy Coddens, onze schepen van (onder andere) Armoedebestrijding, die al sinds 2013 ook voorzitter van het OCMW is.

“25 jaar, in een huwelijk is dat zilver… en tegenwoordig al een hele prestatie. Zeker voor het soort huwelijk dat KRAS is, waar je met 18 partners in zit. Proficiat aan het hele team én aan de vele honderden vrijwilligers die anderen helpen zonder daar zelf iets voor terug te willen krijgen. Jullie houden Gent echt mee recht! Op naar de volgende 25 jaar, met respect voor ieder mens, op basis van onze gedeelde verontwaardiging over armoede. Want die verontwaardiging is er ook binnen het stadsbestuur.”

‘Moedige én sociale keuzes gemaakt’

De Stad Gent strijdt hard tegen armoede, in samenwerking met het sociale middenveld. Denk aan de automatische rechtentoekenning, het ‘outreachend werken’ (de inzet van veel personeel dicht bij de mensen, diep in de wijken), Aanvullende Financiële Hulp, enzovoort.

“Maar inderdaad: er is nog heel wat werk aan de winkel - en dat wordt er niet lichter op. Corona, de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingenopvang, de stijgende energieprijzen, de gigantische inflatie, enzovoort. De wooncrisis was al groot en die wordt er uiteraard niet kleiner op. Toch hebben we in het college moedige én sociale keuzes gemaakt, wat de stadsfinanciën van de komende jaren betreft. We hebben niét bespaard op de centen die rechtstreeks naar mensen in armoede gaan. We hebben bíjna alle convenanten met middenveldorganisaties kunnen behouden, op een paar kleine uitzonderingen na. We hebben die convenanten zelfs aangepast aan de inflatie. Niet evident.”

‘Vaker kiezen voor mensen dan voor winst’

Rudy eindigde zijn speech met een oproep aan de KRAS-leden. “Blijf ons helpen, blijf samenwerken, maar blijf ook maar druk zetten. Op ons, op de Vlaamse overheid, op de federale regering, op Europa zelfs. Het is goed om iedereen aan te porren om méér te doen. Om andere keuzes te maken. Om vaker te kiezen voor mensen dan voor winst. Ik blijf er van overtuigd: als iedereen, op elk niveau, dié keuzes zou maken, dan hoeft er niémand, nergens, arm te zijn. Alleen allemaal sámen, maken we de kring rond mensen in armoede helemaal rond.”

 

Alle info op de website van KRAS


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant