Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over 25 jaar De Baai: ‘Oudere daklozen een thuis bieden’

Vooruit Lokaal

Wednesday 29

November 2023 21:09

‘Pensionwonen De Baai’, in de Roggestraat (Bloemekenswijk) bestaat 25 jaar. Dat werd passend gevierd op woensdag 29 november 2023. Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, was daar uiteraard graag bij. Hij legt ons even graag uit wat De Baai precies is.

“De Baai is 25 jaar geleden opgericht (op 6 juni 1998) na de afschaffing van de ‘Wet op Landloperij en Bedelarij’. De zogenaamde ‘landloperskolonies’ in Merksplas en Wortel hielden daardoor ook op te bestaan. Plots waren er geen faciliteiten meer voor oudere dak- en thuislozen. De Stad Gent heeft toen zijn nek uitgestoken door alleenstaande Gentenaars (ouder dan 50 jaar) met een verleden van structurele thuisloosheid een thuis te bieden, inclusief de hulp om hen opnieuw te integreren in onze samenleving. Het gaat om groepswonen, maar het individu blijft centraal staan: elke bewoner krijgt begeleiding op maat. Sommigen wonen hier enkele jaren, anderen al meer dan 20 jaar. Dat toont meteen het belang van een initiatief zoals dit.”

Warme stad

In De Baai wonen momenteel 32 bewoners (op dit moment voornamelijk mannen). Het oude deel telt 20 kamers met gedeelde badkamers, in de nieuwbouw (sinds 2014) zitten 12 kamers met een eigen badkamer. Er zijn gedeelde kitchenettes, een refter en leefruimte. Het team telt een coördinator, een sociaal begeleider/opvoeder, een ergotherapeut, een psychiatrisch verpleegkundige en een maatschappelijk werker.

“Het uitgangspunt is altijd: wat de bewoner zelf kan, doet hij/zij ook zelf. De Baai grijpt alleen in wanneer het niet (meer) lukt. Dat gaat van budgetbeheer, over ondersteuning bij de administratie (post, facturen, …) en de opvolging van doktersafspraken, tot de bestelling van maaltijden via IKOOK en de planning van activiteiten in en buiten De Baai. Gent is en blijft een warme stad, waar we oog hebben voor elkaar, in het bijzonder voor wie kwetsbaar is. Een initiatief zoals dit bewijst dat eens te meer.”

Naar aanleiding van de verjaardag is er in De Baai doorlopend een expo met foto's, getuigenissen en kunstwerken van de bewoners.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant