Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens over 10 jaar LDC De Knoop: ‘Fantastische combinatie van dienstverlening’

Vooruit Gent

Friday 09

February 2024 16:15

Groot feest op vrijdag 9 februari 2024 in de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg: het lokaal dienstencentrum De Knoop (en het sociaal restaurant) bestaan 10 jaar. Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, mocht op dat feest uiteraard niet ontbreken.

“Ik ben ondertussen al meer dan 20 jaar schepen in onze schone stad. Ik was er dus al bij toen De Knoop geopend is. Als schepen van Seniorenbeleid doet het mij plezier dat onze LDC’s er mee voor zorgen dat heel veel ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Door een plek te maken, dicht bij huis, waar ze zonder veel moeite terecht kunnen. Om niet alléén thuis te moeten zitten, maar bij andere mensen te kunnen zijn en samen wijze dingen te doen – zumba, schilderen, computerlessen, enzovoort. Maar waar ze óók terechtkunnen als ze vragen of hulp nodig hebben – materieel, mentaal of gewoon advies over iets. Hulp die zelfs ‘aan huis komt’ als het nodig is, denk aan onze ergotherapeuten.”

Zwitsers zakmes

“Ik zei dat vijf jaar geleden al: die fantastische combinatie van dienstverlening op één plek, een aanbod aan infrastructuur die vrij mag gebruikt worden door de buurt, én daarbovenop een sociaal restaurant, dat is echt een succesformule. Wat dat betreft zijn onze LDC’s bij wijze van spreken ons ‘Zwitsers zakmes van de zorg’: alles in één, gemakkelijk dichtbij, en superhandig ‘gerief om in huis te hebben’.

Sociaal restaurant als ‘springplank’

En dan is er natuurlijk ook nog het sociale restaurant. “Ook dát is een geweldige troef, natuurlijk. In de eerste plaats voor veel mensen die hier lekker en betaalbaar kunnen komen eten. Maar natuurlijk óók voor de mensen die hier werkervaring kunnen opdoen, om dan later te kunnen doorstromen naar de ‘gewone’ arbeidsmarkt. Dat is vaak hectisch: er is hier al veel personeel gepasseerd, dat is dus altijd weer aanpassen. Maar dat is eigen aan de werking van een sociaal restaurant, dat moet dienen als een ‘springplank’ naar een andere job – en dus naar zelfredzaamheid voor die mensen.”

 

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant