Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent ‘Vlinder Me’

Vooruit Gent

Monday 05

June 2023 14:44

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, heeft op maandag 5 juni 2023 de tentoonstelling ‘Vlinder me’ geopend, in woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

“Het team van De Liberteyt heeft het schitterende initiatief genomen om een eigen ‘Studio X-pressief’ op te richten, een creatieve werking voor en door de bewoners. Samen met Creato ex Anima (een jong kunstenaarscollectief opgericht begin 2022), BAJOAT (schrootsculpteur Gillian Temmerman) en kunstenaar Soner Cetin hebben de bewoners nu een reeks prachtige kunstwerken gemaakt die ze exposeren in het woonzorgcentrum. Het hele opzet doet mij denken aan De Vooruit, waar boven ‘t podium in de theaterzaal ‘Kunst Veredelt’ staat. Dat is hier ook het geval: kunst als middel om een beter mens te worden, als zingeving. Een mens kan niet zonder, onze samenleving kan niet zonder. Want een samenleving zonder kunst, dat is geen maatschappij maar barbarij.”

 

Actief, fris in de kop en rad van tong

Een project zoals ‘Vlinder me’ toont een ander beeld van senioren dan hét cliché van oudjes die alleen nog achter de sanseveria’s door het raam zitten te staren.

“Senioren zijn niet per definitie ‘versleten’. Ik heb dat al zó vaak gezien, bij de vrijwilligers in onze Open Huizen, in onze woonzorgcentra, in de Seniorenraad, in de schitterende projecten in onze jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’… Velen zijn nog actief, fris in de kop en rad van tong. En zelfs al ben je ondertussen, door de leeftijd, beperkt in je mogelijkheden, dan wil dat nog niet zeggen dat je geen dromen meer hebt. Zelfs dan zijn er nog veel mensen die creatief willen zijn. Daar hélpen we hen dan ook bij.”

Warme zorg

Al die mensen moeten óók in het woonzorgcentrum nog altijd een fijne tijd hebben. Daar zorgt de Stad Gent mee voor.

“Eerst en vooral moeten we er proberen voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk op een goeie manier in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Als dat niet meer gaat, dan zorgen we voor goeie alternatieven: assistentiewoningen en woonzorgcentra, altijd met warme zorg. Ik kóm zelf uit de zorgsector, ik wéét hoe belangrijk dat is. Goeie zorg, om mensen te helpen menswaardig oud te worden, is en blijft daarom dé basis van ons beleid.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant