Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent vernieuwd Inloophuis Dementie

Vooruit Lokaal

Tuesday 13

September 2022 20:23

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg, heeft op vrijdagmiddag 9 september 2022 het vernieuwde ‘Inloophuis Dementie’ officieel geopend. Dat zit vanaf nu op de eerste verdieping van het lokaal dienstencentrum Speltinckx, in de Meersemdries in Gentbrugge.

“Elke 4 seconden krijgt iemand, ergens ter wereld, dementie. In Vlaanderen zijn er naar schatting 141.246 mensen met dementie. Wat Gent betreft, zal het aantal mensen met dementie stijgen met 20%. Dat zijn confronterende cijfers. We wéten hoe verschrikkelijk het is, zowel voor die mensen zelf als voor hun naasten. Daarom lanceerden we, vanuit de Stad Gent, in 2016 al het project ‘Dementievriendelijk Gent’, samen met 26 partnerorganisaties. Uit die samenwerking kwam toen een gezamenlijke engagementsverklaring, die we in februari 2019 hernieuwd hebben. Omdat we vinden dat we, als lokaal bestuur, absoluut onze rol als ‘regisseur’ van het beleid, verder moeten opnemen.”

Taboe doorbreken en oog hebben voor mantelzorgers

Het doel blijft ongewijzigd: personen met dementie een volwaardige plaats in de samenleving garanderen, met zo veel mogelijk levenskwaliteit, zo lang mogelijk. De principes zijn helder: die mensen een veilige omgeving bieden, met begrip en respect. “We moeten het taboe doorbreken, bijvoorbeeld door genuanceerde beeldvorming. Maar we moeten ook oog hebben voor de mantelzorgers. 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door naaste familie of anderen. Dat is een zware taak, die we naar waarde moeten schatten. Dit Inloophuis is er daarom vooral voor hén. Hier kunnen zij terecht, al dan niet samen met de mensen met geheugenproblemen en dementie waar ze voor zorgen. Maar ook mensen die zich zorgen maken over zichzelf, die kunnen hier terecht voor een babbel, voor advies.”

Een mooi voorbeeld is het net afgeronde project ‘Handwerk = hartenwerk’, dat het team van het Inloophuis heeft opgezet samen met de vijfde leerjaren van basisschool Hazenakker en met het woonzorgcentrum Weverbos. “De kinderen kregen tijdens een les vooraf uitleg over wat dementie is en hoe ze er op een goede manier mee kunnen omgaan. Daar bleek dat behoorlijk wat van die jonge kinderen al met de ziekte geconfronteerd werden. Op de textielafdeling van het industriemuseum brachten we dan jong en oud samen, om met wol te werken en te vilten. Het resultaat is hartverwarmend.”

‘Blijf toffe dingen doen’

Rudy eindigde zijn openingstoespraak met een oproep. “We hebben net onze nieuwe campagne gelanceerd: ‘Samen op weg, met dementie – ontdek wat kan op maat van’, om mensen te overtuigen om zo veel mogelijk toffe dingen te blijven doen samen met mensen met dementie: wandelen, zingen, een museum bezoeken, enzovoort. Dat kán allemaal nog, en voor mensen met dementie is het bijzonder fijn om nog zo’n dingen te doen.”

Het volledige aanbod is te vinden op de website van de Stad


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant