Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent ‘Troostplek’: “Verbondenheid kan wonderen doen”

Vooruit Lokaal

Monday 14

March 2022 14:08

Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal Beleid, heeft op maandag 14 maart 2022 een bijzondere ‘Troostplek’ geopend, aan het park De Vijvers in Ledeberg. “Die plek is eigenlijk een heuse wandeling met elf ‘stops’, ontworpen door kunstenaar (en buurtbewoner) Kurt Vandendriessche. Bij elke stop valt iets te beleven of kan je tot rust komen. Er is een waterpartij, een plek waar gongs in de bomen hangen en een ‘vuurcirkel’ waar mensen rond kunnen zitten en praten.”

De troostplekken zijn een initiatief van FERM met financiële steun van de Vlaamse overheid die troostplekken in heel Vlaanderen subsidieert. In Gent zijn het de mensen van Wijkgezondheidscentrum Botermarkt, lokaal dienstencentrum De Knoop en woonzorgcentrum De Vijvers die het project in gang zetten.

‘Verbondenheid net iets makkelijker te vinden’

“Rouw, daar krijgt elk van ons mee te maken”, zegt Rudy. “Troost, daar hebben we allemaal wel eens nood aan. De zwaarste maanden van de coronapandemie hebben rouw en troost bijzonder actueel gemaakt. We hoorden allemaal wel eens een intriest verhaal van een ouder iemand die zijn laatste uren op aarde noodgedwongen in eenzaamheid doorbracht. Dat maakte het verlies nog zwaarder voor de naasten die achterbleven. Dan kan de verbondenheid met anderen wonderen doen. De warmte van een arm om je schouders. Stil mededogen, desnoods, dat op zijn minst het gevoel geeft van ‘Ik moet hier niet alléén door’. Dan is het goed dat er een plek is zoals deze, waar die verbondenheid, letterlijk, net iets makkelijker te vinden is.”

Blijvende betrokkenheid van de buurt

De troostplek is een heel creatief project, inclusief en intergenerationeel ook. Bovendien zijn heel veel partners betrokken (vzw Amaro Kher, Yavuz Sultan Selim Moskee, DHKD, FERM, enzovoort) die elk op hun beurt zoveel mogelijk buurtbewoners hebben betrokken. “Ook nu de plek er ís, blijven ze betrokken. Dat zal ongetwijfeld voor nog meer verbondenheid in de buurt zorgen.”

Rudy besloot zijn toespraak met een gedicht van de jonge Gentse dichteres Nele Buyst, uit haar debuut ‘Regels’ uit 2020. Het komt uit het deel met als titel ‘Vuist’:

Ik heb dit vaak geoefend voor de spiegel en aan het eind kwam het er goed uit.

Een kind van zijn tijd zijn, en er overal luid lachend bij.

Maar jouw beledigende afwezigheid.

Je lijkt wel een zeil, hoe je stil over alles heen gaat liggen.

Niet om aan te zien. Hoe verlangen tot verdragen is vervallen.

Hoe weinig licht nog binnenkomt nadat de buren de blinden lieten zakken.

Op onszelf aangewezen is het altijd weer wennen. Dus voor we gaan praten, schenk nog eens bij.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant