Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent tentoonstelling ‘Kop-zorgen 2’

Vooruit Gent

Sunday 10

September 2023 19:04

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg, heeft op zaterdag 9 september 2023 de tentoonstelling ‘Kop-zorgen 2’ geopend, in het Cultureel Centrum Meulestede. Die moet het taboe rond bipolaire stoornis (en psychische kwetsbaarheid in het algemeen) bespreekbaar maken.

“Dit is eigenlijk de ‘tweede etappe’ van de reizende tentoonstelling Kop-zorgen. Na de start (op 11 juni vorig jaar in de Bomastraat) landen we nu in Meulestede. Kop-zorgen moet inderdaad voor meer begrip te zorgen. Want de meeste mensen zijn vaak nog altijd een beetje bang van iemand die een psychose doormaakt. voor stapje, moeten steeds meer mensen weten dat mensen in een psychose ook gewoon mensen zijn. Dat die niet noodzakelijk een bedreiging vormen.”

(Op de foto: Rudy met Marc Reyns)

Indringend werk van Marc Reyns en Andy Buyst

De tweede etappe toont werk van twee bijzondere mensen: Marc Reyns, wiens werk al in de eerste tentoonstelling zat, en Andy Buyst, lang opvoeder geweest maar ook twee keer gedwongen opgenomen in de psychiatrie.

“Marc is een kunstenaar – vooral tekenaar en schilder - met bipolaire stoornis en dat mag gewéten zijn. Hij maakte de kortfilm ‘King of the world’. Een indringende, confronterende montage van niet minder dan 108 korte video’s, gemaakt door Marc zelf en door zijn vriend Kurt De Cock, tijdens een psychose die zo’n 72 uren aanhield. ‘Koning van de wereld’ voelt Marc zich dan, waarmee meteen de titel van de film verklaard is. Daarnaast zijn ook beeldende kunst en mixed media te zien.”

Andy Buyst noemt zichzelf ‘levenskunstenaar’. Over zijn opnames in de psychiatrie schreef hij het boek ‘Liever zot dan zombie’.

“Een opvallende titel, die wel ‘binnenkomt’. Het ís ook een rauw verhaal, maar tegelijk openhartig en vooral hoopgevend. Over de kracht van de menselijke geest. Over zoeken naar, en licht vinden aan het einde van de tunnel. Een boek dat inspiratie biedt voor mensen die worstelen met psychische problemen.”

Speerpunt van stedelijk gezondheidsbeleid

Zorg dragen voor het mentale welzijn van de Gentenaars is één van de speerpunten van het stedelijk gezondheidsbeleid. “We investeren in de eerste plaats in de inclusie van mensen met een kwetsbaarheid. Ik denk aan onze mobiele werkers geestelijke gezondheid; aan de wijknetwerkers geestelijke gezondheid, enzovoort. We proberen de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zoveel mogelijk als het ware ‘aan huis te brengen’. We organiseren die in hun eigen leefwereld. Dat betekent tegelijk, dat we als maatschappij meer moeten open staan voor iedereen, zodat die maatschappij als geheel een warme, veilige plek wordt.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant