Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent ‘Oasem’: senioren stellen tentoon in SMAK

Vooruit Gent

Wednesday 13

March 2024 15:51

In Zaal 1 van het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in het Citadelpark, loopt van 14 tot 24 maart 2024 een heel bijzondere tentoonstelling. In de gratis expo ‘Oasem’ zijn alle kunstwerken gemaakt door… bewoners van het woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, is daar erg enthousiast over. “Van beeldende kunst, over video, fotografie en dans, tot ‘bejaardentechno’ (zoals ze het zelf noemen): op creativiteit staat geen leeftijd! De bewoners en het team werkten samen met kunstenaars Gillian Temmerman, Ian Gyselinck en Caro Vekeman. Ze gaan ook moeilijke universele thema’s niet uit de weg, zo is er onder andere een theatrale dansact over sterven.”

De bewoners van De Liberteyt kunnen hun talenten al twee jaar lang (her)ontdekken dankzij Studio X-pressief, het creatieve atelier van het woonzorgcentrum.

“Dat leidde al tot heel wat projecten. Zo was er in 2022 een Fair Fashion-modeshow in De Centrale, waarbij de senioren op de catwalk oude trouwjurken een nieuw leven gaven. Of de kleurrijke expo ‘Vlinder me’, die ik op 5 juni vorig jaar mocht openen in het woonzorgcentrum zelf.”

Oasem? Geweldig!

‘Oasem’ is Gents voor adem, de zuurstof die je nodig hebt om te leven. Maar evengoed klinkt het als ‘awesome’, Engels voor geweldig. De bejaardentechno vind je in ‘het Stoofkot’ (een knipoog naar de ‘boiler rooms’ op festivals waar DJ’s draaien), er zijn dansworkshops en wie dat wil kan in een zetel met een bewoner op zoek gaan naar levenswijsheden.

“En elke dag (behalve op sluitingsdag maandag) zijn er bewoners van De Liberteyt aanwezig, zoals Betty (87) en Jenny (90). Die begeleiden de bezoekers en vertellen hen over het opzet. Zelfs de suppoost is een bewoner: Emilienne (86), die vroeger in verschillende Gentse musea heeft gewerkt. Ik vind het fenomenaal wat onze senioren presteren. Het schoonste bewijs dat heel velen onder hen helemaal niet uitgeblust zijn, integendeel! De idee dat ouderen niets meer kunnen en enkel geld kosten, is totaal achterhaald. Mensen stoppen niet zomaar plots met zich te ontwikkelen, na een bepaalde leeftijd. Ze blijven leren, creëren en elkaar inspireren. Prachtig!”

 

De expo is elke dag te bezoeken van 10 tot 16 uur. De inkom is gratis, je hoeft dus geen ticket voor het SMAK te kopen.

Alle info op de website van het SMAK


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant