Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent ‘Heiveld in Aquarelle’: “Uniek totaalproject”

Vooruit Lokaal

Saturday 29

October 2022 16:47

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, heeft op vrijdag 28 oktober 2022 de tentoonstelling ‘Heiveld in Aquarelle’ officieel geopend. “Die is deel van een uniek artistiek totaalproject in het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg. De aquarellist Ingrid Lefevre (die in de buurt woont) werkte een jaar lang aan portretten van 25 bewoners, op basis van prachtige foto’s van Nele Blancquaert, reactivator in het woonzorgcentrum. Foto’s die het dagelijkse leven en de persoonlijkheid van elke bewoner weergeven. Ingrid ontmoette de bewoners en hun familie ook, voor een gesprek over hun boeiend levensverhaal.”

De tentoonstelling is opnieuw een prachtig voorbeeld van wat je krijgt als je de betrokkenheid van bewoners combineert met talent in eigen huis en met de visie en kwaliteiten van een kunstenares. “Bovenop de betrokkenheid van de bewoners, breng je zo ook kunst en cultuur naar het woonzorgcentrum. Je moet daarvoor niet per se naar een museum. Men zegt: ‘een maatschappij zonder kunst, da’s geen maatschappij, maar barbarij’. Dus méér kunst in woonzorgcentra, daar ben ik uiteraard voorstander van.”

Wijs wonen…

Het Heiveld is overigens niet aan zijn proefstuk toe wat bijzondere projecten betreft. “Ik was er midden augustus nog, voor de voorstelling van de ‘Potkast’, óók een geweldig project door de bewoners én het personeel van ’t Heiveld. Vernieuwend en verbindend. En vooral ook: tonen aan de mensen dat het in een woonzorgcentrum ook absoluut wijs wonen kan zijn. Veel mensen hebben een fout beeld van ouderen in woonzorgcentra. Die denken dat die hele dagen in stilte achter hun sanseveria’s door het raam zitten te staren… Wel: hier is dat dus niét zo.”

… en plezant werken

Bovendien toont dit project dat het in een woonzorgcentrum ook plezant werken kan zijn. “Ook dát beeld is vaak vertroebeld, zeker in deze tijden. De zorgsector in ruime zin staat onder druk. Te weinig jonge mensen willen of durven nog kiezen voor een zorgjob. Hard werken, onregelmatige uren, het loon kan beter… Dat zijn de clichés die rondgaan. Dat doet mij ook persoonlijk hartzeer, omdat ik zelf jarenlang verpleger ben geweest. Ik weet uit ervaring: zorgen voor andere mensen, dat is ’t schoonste dat er is… Dus: alles wat kan helpen om dat beeld bij te stellen steun ik 100%.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

decoratieve lijnen

Dit vind je misschien ook
interessant