Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent elf ‘robuuste woningen’ voor ex-daklozen

Vooruit Gent

Tuesday 27

February 2024 14:28

Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal Beleid, heeft langs de Hogeweg in Sint-Amandsberg elf zogenaamde ‘robuuste woningen’ mee geopend: stevige, kleine woningen waar mensen met een verleden van dakloosheid niet alleen kunnen wonen, maar ook begeleiding krijgen.

“Het concept komt uit Denemarken, in Vlaanderen is het nieuw. De bouw past binnen ons grotere actieplan ROOF rond ‘housing first’. We zorgen er eerst voor dat daklozen een woonplek krijgen, want dat zorgt voor de stabiliteit die nodig is vooraleer ze andere problemen kunnen aanpakken. Alleen op die manier kunnen daklozen weer vooruit, kunnen ze een degelijk leven opbouwen. De bewoners krijgen begeleiding op maat én er komt ook een beheerder die in de week overdag aanwezig is en het centrale aanspreekpunt is voor zowel de bewoners als de buurt.”

Het gaat om negen duplexwoningen, twee rolstoeltoegankelijke woningen en één begeleidersunit. Elk huisje is 36 vierkante meter groot en specifiek gebouwd voor het project: de focus ligt op comfort, privacy en afzondering. Zo zijn de woningen goed geïsoleerd en heeft elk huis een lichtrijke zithoek zonder inkijk. De voortuintjes zijn ommuurd, de gedeelde tuin heeft aparte wandelpaden.

“De komende maanden nemen de eerste huurders hun intrek, vijf vrouwen en zes mannen. Elke bewoner krijgt een begeleidingsteam via organisaties zoals het OCMW, CAW, MSOC, straathoekwerk, Beschut Wonen en het Mobil Team. Het is sociale huisvestingsmaatschappij Thuispunt Gent die de verhuringen doet.”

Het actieplan ROOF wil dakloosheid in Gent beëindigen tegen 2040. Het project van de robuuste woningen wordt mee betaald door de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen.

 

Alle info over wonen & bouwen op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant