Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens opent 25ste Diabetes Symposium: ‘Mooie mijlpaal’

Vooruit Lokaal

Monday 14

November 2022 21:09

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, heeft op maandag 14 november 2022 het 25ste ‘Diabetes Symposium’ geopend in het ICC. Omdat die dag ook ‘FANCY Diabetes Day’ is, had hij voor de gelegenheid (lees: voor de foto’s en filmpjes op sociale media) ook één van zijn tofste outfits aangetrokken.

“25 jaar, da’s een mooie mijlpaal. Dat een dergelijk symposium (opnieuw) in Gent plaatsvindt, is belangrijk voor het imago van onze stad als echte kennisstad, met zijn universiteit, zijn hogescholen en zijn kennisinstellingen. Dat toont dat het ‘in Gent is ’t te doen’ als het gaat om de creatie en uitwisseling van academische kennis. Maar ’t is natuurlijk vooral voor de experten, hulpverleners en studenten die dagelijks voor en met mensen met diabetes werken. Als die van alles bijleren dan worden vooral heel veel mensen met diabetes daar beter van. En daar is het ons uiteindelijk toch allemaal om te doen.”

Er is ondertussen een hele weg afgelegd: van het pionierswerk bij de Katholieke Hogeschool Gent (tegenwoordig de Arteveldehogeschool) en de opleiding diabeteseducator binnen de Diabetes Liga, tot een volwaardig postgraduaat en regelmatige bijscholing. Het symposium startte als halve dag maar telt vandaag twee dagen, inclusief een vakbeurs.

Stad Gent: preventie en toegankelijkheid van zorg…

“Als lokale overheid doen wij óók van alles om mensen met diabetes te helpen, of beter nog: om diabetes te voorkomen”, vult Rudy aan. “Onze Gezondheidsdienst werkt onder andere al jaren mee aan dit symposium. Preventie en toegankelijkheid van zorg zijn twee van onze belangrijkste beleidslijnen. Ondertussen is het duidelijk dat Type 2 kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl - door voldoende te bewegen, goed te slapen, gezond te eten, enzovoort. Als stadsbestuur zetten we daar hard op in. We willen vooral ook de gezondheidsvaardigheden van de Gentenaars zélf verbeteren, met bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen, zoals chronisch zieken, ouderen en mensen met een migratieachtergrond. Zodat iederéén mee is. Want dat is natuurlijk ook altijd onze bekommernis.”

… én innovatie

Daarnaast staat het stadsbestuur uiteraard ook open voor alle initiatieven die de levenskwaliteit van de Gentenaars verbeteren. “Een schoon voorbeeld is onze samenwerking met Comon, rond verstaanbare zorg, in De Krook. Experten, studenten en Gentenaars experimenteerden daar het afgelopen jaar met vernieuwende oplossingen om de zorg létterlijk beter verstaanbaar te maken. Daaruit ontstond bijvoorbeeld de ‘Dolox’, het slimme horloge waarmee je je fysieke pijn registreert. Dat sluit mooi aan bij het thema van het symposium van dit jaar, met een interessant programma rond innovatie vanuit het Care4You diabetes zorgmodel.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant