Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens ondertekent manifest Rainbow Ambassadors

Vooruit Lokaal

Tuesday 29

November 2022 09:57

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, zal namens de Stad Gent het manifest van de ‘Rainbow Ambassadors’ ondertekenen. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens de gemeenteraad van 28 november 2022.

“De Rainbow Ambassadors ijveren voor het welzijn van LGBTQI+-senioren in alle mogelijke levensdomeinen. Stadsdiensten en OCMW waren aanwezig op de voorstelling van het manifest op 21 november, bij de start van de Seniorenweek. We werden ook gevraagd om daar de praktijkervaring uit onze lokale dienstencentra toe te lichten. We werken immers al sinds 2020 samen met de Rainbow Ambassadors.”

Respect voor ieders seksuele geaardheid

Momenteel ligt een herwerkte versie van de interne opname-overeenkomsten voor bewoners van woonzorgcentra voor, ter goedkeuring door de OCMW-raad. “Eén van de aanpassingen gaat over het respecteren van alle vormen van diversiteit. Daarbij wordt ook expliciet het respect voor iedere seksuele geaardheid vermeld. Dat past binnen de vernieuwde visie en procedure rond seksualiteit en relaties in onze vijf woonzorgcentra. Op basis van deze visie zal een nieuw opleidingstraject starten.”

In de lokale dienstencentra werd in 2021 al een webinar georganiseerd voor alle personeelsleden. Alle ‘aanspreekpersonen diversiteit’ (één personeelslid per LDC) kregen extra info van de Rainbow Ambassadors.

“We zetten het thema ook in de kijker bij onze doelgroep en de medewerkers. We dragen uit dat iedereen welkom is bij ons, ongeacht seksuele geaardheid of gender. Zo organiseren de lokale dienstencentra en de woonzorgcentra in de week van de internationale dag tegen holebi- en transfobie steevast allerlei activiteiten met en voor de bewoners, bezoekers en het personeel.”

De 5 eisen in het manifest:

  1. Nood aan een kader voor de praktische implementatie van het recht op mentaal en fysiek welzijn van LGBTQI+ senioren.
  2. Specifieke vermelding in non-discriminatieclausules in alle instellingen van de ouderenzorg.
  3. Voldoende en aangepaste vorming voor al het zorgpersoneel en artsen in de specifieke problematiek rond LGBTQI+ senioren.
  4. Aanduiden van een extra in deze problematiek gespecialiseerde referentiepersoon binnen ouderenzorgcentra ea.
  5. Structurele budgetten voorzien om deze kentering te realiseren.

Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant