Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens onder de indruk van mooie ‘Go Go Girl’

Vooruit Lokaal

Wednesday 14

September 2022 12:10

Op zondag 11 september 2022 organiseerde ZIJkant, de progressieve vrouwenbeweging, ‘Women bike the city’ in Gent, een gegidste fietstocht (één van die gidsen was overigens Joachim Boderé, onze voorzitter beweging) langs plekken in onze stad die gelinkt zijn aan bijzondere vrouwen. Clara Calis, lid van het partijbestuur van Vooruit Gent, van het partijbureau nationaal én feministe, nam het initiatief en begeleide het project van A tot Z.  De tocht eindigde aan het Buurtcentrum Muide, in de Patrijsstraat 10, waar onze schepen Rudy Coddens als rechtgeaarde ‘feMANist’ de muurschildering ‘Go Go Girl’ van Lut Vandebos mocht inhuldigen.

“Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat over respect en gelijke kansen voor vrouwen en voor mensen met een andere genderidentiteit. Daarom de fietstocht, die hulde bracht aan vrouwen en organisaties die hebben gestreden (en vaak nog altijd strijden) voor gelijke kansen. ’t Is spijtig dat dat vandaag opnieuw steeds méér nodig is. Als je tegenwoordig rondkijkt in de wereld, dan zie je de conservatieve patriarchen en autoritaire macho’s steeds dichterbij komen… En die krijgen steeds meer volgelingen, ook bij ons. Daar moeten we samen iets tegen doen. We hebben als Stad een uitgebreid Gelijke Kansen-beleid. En we hebben, bijvoorbeeld, recent ook samengewerkt met een aantal jongeren die, via Plan International, een aantal plekken in Gent hebben aangeduid waar het risico op intimidatie groot is, waar er al voorvallen zijn geweest – om dan meteen ook ideeën mee te geven om daar effectief iets tegen te doen.”

‘Fietscheques’ op komst voor aankoop fietsen

Rudy ging ook heel even in op het thema vervoersarmoede en de rol die de fiets daarin kan spelen.

“We hebben in onze stad een ‘Actieplan Vervoersarmoede’ voor de periode van 2021 tot en met 2025, met daar wel wat ambities wat dat betreft. Wat we vooral willen doen, is de huidige fietslessen voor volwassen, nog uitbreiden. Meer fietsen, meer lessen, voor meer mensen. Vooral jónge mensen, want jong geleerd is uiteraard oud gedaan. En als je dan kán fietsen, moet je ook kúnnen fietsen – je moet dus een fiets hebben om te kunnen rijden. Daarom willen we nog meer tweedehandsfietsen repareren, om die goedkoop te kunnen verkopen – via een systeem van ‘fietscheques’, dat we nog verder moeten uitwerken.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant