Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens: ‘OCMW helpt Gentenaars die energiefacturen moeilijk kunnen betalen’

Vooruit Gent

Thursday 18

January 2024 09:05

Sinds de energiecrisis hebben steeds meer mensen het moeilijk om de energiefacturen te kunnen betalen. Dat stelt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten vast. In Gent steeg het aantal klanten bij sociale energieleverancier Fluvius tussen december 2022 en eind 2023 met 3,6% (terwijl het aantal gezinnen steeg met 0,5%).

Dat baart ook ons gemeenteraadslid Emilie Peeters zorgen. Terecht. Ze kaartte het probleem aan tijdens de gemeenteraadscommissie Welzijn van woensdagavond 17 januari 2023. Wat blijkt? Gentenaars met betalingsmoeilijkheden worden stevig geholpen door het OCMW. Logisch, met een man als Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, aan het roer.

“We ondersteunen die mensen op verschillende manieren - preventief, door een actieve toekenning van sociale rechten en voordelen; en met gratis energiescans bijvoorbeeld. Mensen die niet sterk zijn in administratie laten zich soms vangen door agressieve verkooptechnieken. Gelukkig is het sociaal tarief bij alle leveranciers hetzelfde, waardoor dit probleem niet van toepassing is bij Gentenaars die er recht op hebben. Bovendien is de wetgeving voor de deur-aan-deurverkoop van energiecontracten verstrengd vanaf 1 januari 2024, wat een goede zaak is voor kwetsbare mensen.”

De maatschappelijk werkers stellen echter vast dat het sociaal tarief niet altijd automatisch wordt toegepast. “Bij een verhuis of een nieuw contract, gaat de automatische toepassing van het sociaal tarief vaak verloren. In dat geval contacteert de maatschappelijk werker de leverancier met de vraag om dit onmiddellijk toe te passen, vanaf het begin van het contract. De mensen krijgen dan teruggestort wat ze al teveel hadden betaald.”

Klanten die geen schulden meer hebben bij Fluvius (het netbedrijf dat werkt in alle Vlaamse steden en gemeenten) kunnen opnieuw een energiecontract op de commerciële markt aanvragen. “Mensen zonder sociaal tarief stimuleren we om ook die overstap naar de commerciële markt te maken, omdat het tarief daar lager is dan bij Fluvius. Bovendien zijn de prijzen voor gas en elektriciteit sinds vorig jaar niet meer gestegen. Er komen nog veel mensen langs met hoge jaarafrekeningen, maar we vermoeden dat dat er vanaf de tweede helft van 2024 steeds minder zullen zijn.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant