Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens maakt… fruitbrochetten voor kindjes

Vooruit Lokaal

Friday 29

September 2023 09:45

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, heeft op vrijdagochtend 29 september 2023… brochetten gemaakt. Niet zomaar brochetten, maar gezonde fruitbrochetten, voor bij het ontbijt van de kindjes van de stedelijke basisschool De Triangel. Hij maakte er razendsnel niet minder dan 44!

“Met het project Gezonde School Gent ondersteunen de Stad Gent en Logo Gezond+ vzw alle Gentse scholen die willen werken aan een gezondheidsbeleid. We begeleiden hen, om van al hun acties één geheel te maken. Sinds de start van bereikten we een 40- tal Gentse scholen. Leerkrachten, zorgcoördinatoren, brugfiguren, CLB-medewerkers, beleidsondersteuners, … ze doen allemaal mee. De scholen kiezen zelf waarop ze willen focussen - thema’s zoals mentale gezondheid, beweging, mediawijsheid, enzovoort. En dus óók gezonde voeding. Mooi zo!”

Betrokkenheid

Stedelijke bassischool De Triangel, in het Baudelopark in het stadscentrum, werkte haar gezondheidsbeleid verder uit. Ze ontwikkelde onder andere fit-o-meters, met borden die op de speelplaats hangen: kinderen die niet weten wat gedaan tijdens de pauze kunnen de oefeningen doen die daar op staan.

Gezonde school hecht ook veel belang aan de betrokkenheid van ouders, buurtbewoners en lokale organisaties.

“Een vernieuwende én aangename manier om buurtscholen kennis te laten maken met het preventief gezondheidsaanbod en -materiaal is de gezondheidsmarkt in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham-Dok. Die komt voort uit de succesvolle samenwerking tussen Gezonde School Gent, Brede School en het wijkgezondheidscentrum De Sleep in de Désiré Fiévéstraat.”

Advies op maat

De behoefte aan ondersteuning bij gezondheidsthema's is groot binnen de scholen.

“Corona heeft een serieuze negatieve invloed gehad op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van kinderen. Dan is er ook nog het lerarentekort, dat legt extra druk op scholen. Er blijft maar weinig ruimte over voor extra inspanningen. Scholen worden ook overspoeld met informatie, waardoor ze soms moeite hebben om de juiste informatie en hulpmiddelen te vinden. Gezonde School Gent geeft advies op maat en wijst scholen de weg naar relevante informatie en materialen. Scholen die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen ook rekenen op gratis begeleiding tot op de werkvloer”, besluit Rudy.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant