Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens lanceert ‘Jong en oud in Gent 2022’

Vooruit Lokaal

Tuesday 26

April 2022 16:25

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, heeft op dinsdag 26 april 2022 de jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’ gelanceerd. Hij deed dat op een heel bijzondere plek: bij Danspunt op DOK-Noord.

“Op 29 april is het de ‘Europese dag van de Intergenerationele Solidariteit’. Tijd voor onze oproep om projecten die jong en oud op een creatieve manier samenbrengen. Het thema dit jaar is dansen. Da’s geen toeval natuurlijk: dansen is een universele taal die iederéén verstaat. Dansen is ook geschikt voor jong en oud, elk op zijn niveau en ‘volgens zijn goeste’.”

Kandidaten kunnen tot eind augustus projecten indienen. Een jury van jongeren en ouderen selecteert de winnaars. Tijdens de Seniorenweek, op 14 november, krijgen de drie winnaars 750, 500 en 250 euro. Iedereen kan deelnemen – particulieren, buurtverenigingen, scholen, lokale dienstencentra, jeugdbewegingen…

Meer dan 100 intergenerationele projecten sinds 2014

Een 20-tal ouderen van twee 50+ dansclubs en evenveel kinderen van basisschool Dokata uit de Sint-Salvatorstraat bereidden samen een toonmoment voor om de wedstrijd in te dansen, het het resultaat van een éénmalige ontmoeting, begeleid door Anne-lore Baeckeland, artistiek medewerkster van Danspunt, samen met Malika Dekkar, lesgeefster in onder andere de lokale dienstencentra De Knoop en De Waterspiegel.

“We doen er alles aan opdat zo veel mogelijk mensen zich zo lang mogelijk goed zouden voelen” zegt Rudy. “Goed in hun vel, in hun huis en in hun stad. Sinds 2014 hebben we al meer dan 100 intergenerationele projecten opgezet. Omdat dat voor meer wederzijds begrip zorgt. Omdat jonge mensen veel kunnen leren van ouderen. Maar ook omdat het gewoon onverwacht plezant kan zijn om samen dingen te doen.”

De eerste wedstrijd Jong en oud in Gent dateert al van 2015. Vorig jaar won het project ‘De ‘intergenerationele telefoonster’ van LDC Speltincx samen met Brede School en basisschool 't Groen Drieske in Gentbrugge: kinderen die per twee naar een oudere buurtbewoner bellen en geleidelijk aan ‘belmaatjes’ worden.

 

Alles over Jong en oud in Gent vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant