Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens en ‘Coco de kanarie’: ‘Samen mensenlevens redden’

Vooruit Lokaal

Friday 23

December 2022 10:51

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, heeft op vrijdag 23 december 2022 zijn vogel uitgelaten in de Veldstraat. Klinkt bizar, maar maak je geen zorgen. Rudy geeft zelf met veel plezier meer uitleg.

“Ik ben samen met de gezondheidsgidsen van de Stad op pad gegaan met ‘Coco de kanarie’, als start van onze sensibiliseringscampagne over de gevaren van CO-vergiftiging. Volgens het Antigifcentrum zijn er dit jaar al 60 mensen gestorven door CO-vergiftiging, twee keer zoveel als in voorgaande jaren. En de winter moet eigenlijk nog goed en wel beginnen. We houden een korte quiz met passanten om hun kennis te testen. Daarna krijgen ze een flyer en een raamstopper waarmee men een raam of deur op een kier kan zetten.”

‘De vier -eren’

In deze tijden van torenhoge energiefacturen zijn er ongetwijfeld steeds meer Gentenaars die hun woning verwarmen met alternatieve maar gevaarlijke systemen zoals petroleumkachels, brandhout of een gasbrander. “Dat kan zeer kwalijke gevolgen hebben. Tijdens de feestdagen zitten vaak veel mensen bij elkaar, gezellig rond het haardvuur, maar dan is ook minder zuurstof in de lucht. Vandaar het belang van ‘de vier -eren’: ventileren, controleren, alarmeren, reageren.”

De Stad Gent informeert in de eerste plaats, onder andere via het Stadsmagazine dat maandelijks in elke Gentse brievenbus valt. “We doen dat ook via de hulpverleners en de communicatiekanalen van de Eerstelijnszone Gent. We geven de hulpverleners begrijpbaar communicatiemateriaal zodat ze in gesprek kunnen gaan met hun cliënten.”

Vraag wooncontrole aan!

De Stad heeft ook ‘woonwijzers’ en woonconsulenten die gratis info en advies geven. “We monitoren mee waar er problemen kunnen ontstaan. Onze mensen doen ook technische controles bij mensen thuis om risico’s te checken en indien nodig aan te pakken. Iedereen kan een wooncontrole aanvragen. We vragen ook sociale organisaties en hulpdiensten om alerter te zijn: als ze bij mensen thuis dingen opmerken die niet pluis zijn, dan geven ze die door.”

 

Belangrijke tips:

  • Gebruik alleen goed onderhouden toestellen (laat je verwarmingsketel controleren, laat je schoorsteen vegen), volg altijd de handleiding en ventileer met verse lucht.
  • Een CO-melder kan een hulp zijn op voorwaarde dat de kwaliteit goed is (check het certificaat).
  • Voel je vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, braakneigingen? Zet ramen en deuren open, breng jezelf en anderen in veiligheid en bel meteen het noodnummer 112, ook als je twijfelt (het nummer van het Antigifcentrum is 070 245 245).

 

Wil je advies van een woonwijzer? Hier vind je adressen, openingsuren en contactgegevens per wijk.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant