Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens en Astrid De Bruycker openen ‘Regenboogweek 2023’ in Gentse LDC’s

Vooruit Lokaal

Tuesday 16

May 2023 11:23

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, en Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen, hebben op maandag 15 mei samen de ‘Regenboogweek 2023’ in de Gentse lokale dienstencentra officieel geopend. Ze knipten het lint in De Vlaschaard in de Jubileumlaan. Tijdens die week krijgen LGBTQIA+-ouderen letterlijk en figuurlijk een stem.

“Voor mij is dat het ‘Feest van de inclusie’”, zegt Rudy. “Een hele week lang, 15 verschillende activiteiten, van films, over lezingen en een tentoonstelling, tot een ‘Regenboogfeest’ in LDC Speltincx in Gentbrugge. De tijden waarin mensen alléén dachten in termen van klassiek man en vrouw, die laten we stilaan achter ons. Voor ons, als stadsbestuur, moet Gent een stad zijn waar iederéén kan zijn wie die wil zijn. Daar werken wij dus ook aan, onder andere door die Regenboogweek in de LDC’s, die mee helpt zorgen voor meer kennis en begrip.”

Iedereen mee!

“Het belang van die Regenboogweek is inderdaad niet te onderschatten”, vult Astrid aan. “Voor de evolutie in onze samenleving in ’t algemeen, maar vooral voor elk van de mensen in de Regenbooggemeenschap. Eind 2022 koos het Regenboognetwerk zelf een nieuw thema: ‘Iedereen mee!’ Dat past uiteraard perfect bij ons beleid. Wij gebruiken zelf, als Stad, al enkele jaren de slogan ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. Waarmee we aangeven dat het voor ons niet uitmaakt wat je afkomst is, je religieuze overtuiging, je seksuele geaardheid. Je bent Gentenaar, je hoort er bij, je kan op ons rekenen.”

“Een zee van liefde” voor kinderen

Tijdens de openingsmiddag op 15 mei las auteur Pieter Gaudesaboos voor uit zijn prachtige prentenboek ‘Een zee van liefde’, aan kinderen uit het eerste leerjaar van de stedelijke Bollekensschool uit de buurt. Over Pinguin en beer, en een groot geheim… Rudy licht een klein tipje van de sluier op. “Dat boek is eigenlijk het antwoord van Pieter op de moeilijke vraag van zijn dochter van vijf, wat liefde nu eigenlijk is. Omdat het belangrijk is dat ook jonge kinderen verhalen zien en horen waarin Regenboog-thema’s’ zitten, om het taboe finaal te doorbreken, is er dus ook dit voorleesmoment.”

Regenboogvlag én Intersekse vlag op 17 mei

Het belangrijkste symbolische moment is voor woensdag 17 mei. Op de ‘Internationale Dag tegen Holebibie en Transfobie’ hijst Astrid de Regenboogvlag aan het stadhuis.

“Het stadhuis is van en voor álle Gentenaars. We geven zo het signaal dat wij vinden dat Gent een stad moet zijn waar iederéén welkom is; waar iedereen zich altijd en overal veilig moet kunnen voelen. Dit jaar hangen we voor het eerst ook de Intersekse vlag uit. Daarmee vragen we meer aandacht voor de ‘I’ in LGBTQIA+. Want er is nog maar weinig kennis over intersekse personen, mensen die geboren zijn met fysieke eigenschappen die niet 100% te herleiden zijn tot het mannelijke of vrouwelijke geboortegeslacht.”

Naast de Regenboogweek zijn er nog twee vertoningen van de voorstelling  ‘X Y I’, over de jeugd van Marleen Hendrickx, over haar jeugd en de emancipatie van intersekse personen in Nederland en België. Het Museum voor Schone Kunsten had zijn ‘Queer Night’ op 4 mei. O’Kontreir brengt de voorstelling ‘Ogay’, speciaal voor leerkrachten, in samenwerking met het Onderwijscentrum Gent.

“Elk op zich kleine acties, maar het geheel toont ons engagement – en vooral: de steun van het stadsbestuur (en van zoveel andere Gentenaars en organisaties) die voor de mensen uit de doelgroep wel degelijk veel verschil maakt”, besluiten Rudy en Astrid in koor.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant