Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens en Astrid De Bruycker openen ‘Buurthuis De Porre’

Vooruit Lokaal

Saturday 15

October 2022 17:31

Rudy Coddens (schepen van Seniorenbeleid) en Astrid De Bruycker (schepen van Buurtwerk) hebben op zaterdag 15 oktober 2022 het ‘Buurthuis De Porre’ geopend, in de Jules de Saint-Genoisstraat in Gentbrugge. “Het is niet écht een opening of inhuldiging in de ware zin van dat woord”, legt Rudy uit. “Wel de feestelijke start van een vernieuwde werking. Door Open Huizen (voor senioren) om te vormen tot buurthuizen voor iedereen geven we de kans aan méér vrijwilligers en organisaties om wijze dingen te doen voor de mensen. Door verschillende netwerken uit de buurt hier samen te brengen kunnen er nieuwe samenwerkingen ontstaan.”

“Er verandert niet zo veel ten opzichte van de afgelopen maanden”, vult Astrid aan. “De nieuwe werking liep al even. Dit openingsmoment is er vooral om aan nog meer mensen uit de buurt kenbaar te maken dat de werking gewijzigd is. De vaste gebruikers (de leesclub, vzw Dynamiek, DieVanMoscou, Sportaround, de Vogelhoekvrienden, de Sint-Gregoriusschool, enzovoort) stellen hun aanbod voor. Je kan hier petanque spelen, yoga doen of gewoon iets drinken. Maar er is uiteraard veel meer mogelijk.”

Logische naamkeuze

Astrid kreeg de eer om de nieuwe naam te onthullen. “Het Open Huis was ook gekend als ‘Wijkcentrum’, ‘Clubhuis’ en ‘Seniorenhuis’. Verwarrend. De hele buurt zocht mee naar een nieuwe naam. Uit tien voorstellen kozen ze voor… ‘Buurthuis De Porre’! Dat lijkt raar maar ’t is wel logisch. ‘De Porre’ is door iedereen goed gekend en een goeie naam hoef je niet te veranderen. Uit de zoektocht naar de naam kwamen trouwens al enkele nieuwe initiatieven, zoals ‘Bruisbal’, een spelletjesavond, acties voor ‘De Warmste Week’, een vertelfestival, enzovoort. Dat is dus allemaal mooi meegenomen.”

Gezelligheid in moeilijke tijden

Rudy besloot met een positieve oproep om tijdens de komende wintermaanden zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden. “Veel mensen zullen in deze moeilijke tijden op zoek zijn naar gezelligheid; naar ‘de compagnie’ van anderen, om samen leuke dingen te kunnen doen. Dat maakt voor velen een wereld van verschil. De vrijwilligers in de Open Huizen en Buurthuizen weten hoe je mensen onthaalt zodat ze zich welkom voelen. Ze kennen de gevoeligheden, pakken de bekommernissen en vragen van de mensen beet en gaan er op in. Dat is geweldig.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant