Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens eert verzetsstrijders Tweede Wereldoorlog: ‘Afgezien voor onze idealen’

Vooruit Lokaal

Saturday 27

August 2022 16:31

Op zaterdag 27 augustus 2022 vond de jaarlijkse herdenking plaats van de Gentse verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog als politiek gedetineerden werden geëxecuteerd door de Duitse bezetter of weggevoerd naar een strafkamp. In het Groenevalleipark, tegenover het plakkaat aan de rijksgevangenis dat aan die trieste geschiedenis herinnert, kwamen vertegenwoordigers van oudstrijdersverenigingen samen. Ook de gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen was er; de Stad Gent werd vertegenwoordigd door de burgemeester en door onze schepen Rudy Coddens.

‘Vrede is nooit vanzelfsprekend’

“Elk jaar verzamelen we hier en op veel andere momenten en plekken, verbonden met de oorlogen die onze ouders, grootouders, overgrootouders ondergaan hebben", zegt Rudy. "Telkens herhalen we hoe belangrijk het is om dat te doen. De politieke gevangenen kwamen op tégen bezetting, tégen onrecht. Ze offerden hun leven op voor de vrijheid en het geluk van anderen; van toekomstige generaties zelfs. Stilaan verdwijnen de laatste levende getuigen van toen. Het is aan ons, om onze helden te blijven herinneren en eren. “Gedenk”, staat er onderaan op het herdenkingsbord. Dat zullen we blijven doen. Dat is onze verdomde plicht. Want: vrede is nooit vanzelfsprekend.”

‘Luister naar de getuigenissen van zij die hebben gestreden’

Vandaag is er helaas opnieuw een oorlog aan de gang, in Europa. Bovendien lijken steeds meer jongeren gewonnen voor de idee dat ons land beter geleid zou worden door één sterke, autoritaire leider, verblind door de perceptie van daadkracht en vooruitgang. Ze zouden repressie, censuur en corruptie er zomaar voor lief bij nemen. “Zover mogen we het nooit meer laten komen. Daarom zeg ik tegen al die jonge mensen: lees de duizenden boeken over oorlog en vrede. Kijk naar de zovele schitterende documentaires, met al die beelden die onder je vel kruipen. En vooral: luister naar de getuigenissen van zij die hebben gestreden en afgezien voor jullie idealen. Voor ónze idealen.”

‘Politici, bewijs dat democratie de beste bestuursvorm is’

Tegelijk heeft Rudy een bijzondere boodschap voor zijn collega’s in de politiek. “Vergeet ook zelf die boodschap niet. Tóón dat je nog bereid bent om het partijbelang te overstijgen om onze samenleving beter te maken voor iedereen. Bewijs dat de democratie nog altijd de best mogelijke bestuursvorm is. Laat voélen hoe gelukkig we mogen zijn, in een land te leven met een liberale grondwet, die ons zó veel vrijheden garandeert.”

Dat Nooit Meer

De Stad Gent eert de slachtoffers en verzetsstrijders door jaarlijkse herdenkingsplechtigheden, en door het onderhoud van de talrijke gedenktekens en monumenten in de stad. “Dat zijn ijkpunten die Gentenaars bewust blijven maken van wat er kan gebeuren als het kritische denken zich onderwerpt aan vooringenomenheid, dogma’s en machtswellust. Of zoals wijlen Robert Fisk, lang journalist bij The Independent en zeven keer verkozen tot ‘Internationaal journalist van het jaar’, dik 10 jaar geleden zei: ‘Oorlog is het totale falen van het menselijke denken.’ Dat Nooit Meer.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant