Nieuws

LOKAAL: Rudy Coddens: ‘Alles in onze woonzorgcentra wordt vers gekookt!’

Vooruit Lokaal

Wednesday 21

December 2022 21:12

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, was een tijdje geleden (om het op z’n Gents te zeggen) ‘ferm in zijn gat gebeten’. De oppositie in de Gentse gemeenteraad liet uitschijnen dat de ouderen in de woonzorgcentra van het OCMW ‘opgewarmd eten in plastiek zakken’ krijgen. Niets is minder waar. Dat heeft Rudy op een bijzondere manier duidelijk gemaakt: hij gunde krant Het Laatste Nieuws een exclusieve blik achter schermen van het woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke. “Alles wordt hier vers gekookt!”

Vroeger werd in elk woonzorgcentra apart gekookt. Sinds een paar jaar wordt er centraal gekookt in Zuiderlicht. Daar worden de maaltijden gemaakt voor alle 800 bewoners in de vijf woonzorgcentra, nog eens 220 porties voor assistentiewoningen en lokale dienstencentra.

“We werken met de meest moderne apparatuur en met de ‘snelkoeltechniek’. Vers bereide maaltijden worden binnen twee uren afgekoeld tot minder dan 10 graden. Alles wordt gekoeld bewaard in kommen, gelabeld en vervoerd naar de juiste bestemming. Daar worden de maaltijden opgediend met speciaal ontworpen karren, met een koeling en een warmhoudplaat. Mensen die het nog kunnen, mogen zelf opscheppen. De anderen worden aan tafel bediend. Altijd zijn er meerdere keuzes, nog los van de gemixte porties (voor mensen die moeilijk kunnen kauwen) en de diëten zoals voor mensen met suikerziekte.”

Broodje aap

Op het menu in Zuiderlicht op de dag van Rudy’s bezoek: kippensoep met verse groenten, blinde vink met spruitjespuree of aparte aardappelen en appelmoes, met vleesjus of roquefortsaus. Als dessert: keuze tussen vers fruit, yoghurt met fruit of een soort fruitpap.

“We gaan het contract met leverancier Sodexo heronderhandelen om wat te besparen”, zegt Rudy. “Maar we besparen niét op de porties en niét op de kwaliteit. Dat is, om in de sfeer te blijven, een ‘broodje aap’. Wie dat beweert, liegt. We merken dat sommige producten véél duurder uitvallen, of dat er soms gerechten zijn die de mensen echt niet graag eten. We bekijken zeer zorgvuldig wat we kunnen wijzigen en leggen alles voor aan ‘smaakpanels’ met bewoners. Onze senioren krijgen absoluut kwaliteit op hun bord!”

Ook eigen keuken

Elk woonzorgcentrum heeft nog een eigen keuken, waar de maaltijden worden opgewarmd of afgewerkt. “Frieten bijvoorbeeld worden ter plaatse gebakken, net als biefstuk. Een mosselsouper of een speciale activiteit kan altijd nog in de keuken van het eigen woonzorgcentrum. Ook ontbijt en avondeten worden lokaal klaargemaakt. Ook dan is er altijd keuze uit hesp, kaas of iets anders, verschillende soorten confituur en zelfs choco. Hier in Zuiderlicht heeft elke afdeling ook nog eens een eigen open keukentje, waar de mensen zelf fruit kunnen nemen, of iets uit de frigo kunnen halen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant