Nieuws

LOKAAL: Relax-O-Meter doet bewegen

Vooruit Hasselt

Monday 18

July 2022 14:57

Bewegen is gezond, daar is iedereen het over eens. Het is dan ook de ambitie van schepen van sport Habib El Ouakili om zoveel mogelijk Hasselaren aan het bewegen te krijgen. “We proberen dit te doen op diverse manieren. Zo proberen we met ons evenement ‘Hasselt Sport’ en onze actie ‘September gratis sportmaand’ zoveel mogelijk inwoners kennis te laten maken met onze sportclubs en ze er naar toe te leiden.” Voor El Ouakili is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te bewegen. “Sommige mensen zijn nu eenmaal niet in staat om zich aan te sluiten bij een sportclub, omwille van verschillende redenen. Gelukkig kan bewegen ook al op een leuke en laagdrempelige manier en dat willen we nu zoveel mogelijk promoten.” 

 

Innovatief projecten in samenwerking met studenten

Een nieuw initiatief van de stad Hasselt om het bewegen laagdrempelig en toch attractief te maken, is de Relax-O-Meter. Dit innovatieve project kwam tot in stand in samenwerking met 2 KU Leuven studenten en de Abdijsite Herkenrode. Giete Philips en Claudia Vroonen, 2 voormalige masterstudenten Sportmanagement. “In tijden van Corona werd er veel gewandeld en was er ook een grote interesse in yoga. Toen we in school een project moesten uitwerken over innovatie en sport, kwamen we tot het ruwe idee van de Relax-O-Meter.” Om hun project verder uit te werken, viel hun oog viel al snel op Hasselt. “Meer bepaald op de Herkenrode site, een prachtig stukje natuur dat bovendien vlot bereikbaar en toegankelijk is.” Enkele meetings met de Afdeling Sport van de stad Hasselt en de Abdijsite Herkenrode later, was de Relax-O-Meter een feit.

 

Yoga en stretchoefeningen

De Relax-O-Meter vind je terug tijdens de wandeling langs de Abdijsite Herkenrode in de vorm van plaatjes die een QR-code bevatten. “6 plaatjes in totaal”, verduidelijkt El Ouakili. “Eens je de QR-code met je smartphone scant, vind je 3 verschillende oefeningen terug. Fysieke oefeningen zoals yoga of stretch oefeningen, maar ook ademhalingsoefeningen, steeds duidelijk uitgelegd via een filmpje.” Elke oefeningen is uitgeschreven in verschillende niveaus (makkelijk, intensief en een kinderversie), zodat je als wandelaars zelf kan kiezen. “De oefeningen van de kinderen werden voorzien van een leuke dierenthema, zodat de wandeling dé perfecte gezinsuitstap wordt.” Als de Relax-O-Meter aanslaat, bekijk de Hasseltse sportdienst om het aantal QR codes en oefeningen uit te breiden.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant