Nieuws

LOKAAL: Register sterrenkinderen

Vooruit Lokaal

Monday 29

April 2024 20:00

In Rumst heeft de gemeente op de drie begraafplaatsen sterretjesheuvels aangelegd. Deze speciale plekken zijn bedoeld voor de begraving en asverstrooiing van levenloos geboren kindjes, evenals voor de asverstrooiing van kinderen tot en met twaalf jaar. In België kunnen ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap geen wettelijke aangifte doen

Voor veel ouders kan een aangifte zelfs symbolisch, een manier zijn om erkenning te krijgen voor hun verlies en te helpen bij de rouwverwerking. Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, kan een gemeente een symbolisch sterrenregister voorzien. Hierin kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht de zwangerschapsduur, geregistreerd worden. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen. Bij collegebeslissing van 5 februari 2024 heeft de gemeente Rumst reeds initiatief genomen om een digitaal sterrenregister op te starten.

Gemeenteraadslid Bart Peeters is de mening toegedaan dat een oorkonde (symbolische akte) die de ouders ontvangen naar aanleiding van de registratie in het sterrenregister hier een mooie aanvulling op zou kunnen zijn.  De gemeenteraad (maart ’24) heeft zijn voorstel (symbolische akte) unaniem goedgekeurd.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant