Nieuws

LOKAAL: Recht op kansenstatuut automatisch toegekend op UiTPAS

Vooruit Lokaal

Wednesday 16

November 2022 12:06

Gentenaars die een UiTPAS willen kopen en recht hebben op een kansentarief, zullen dat tarief voortaan automatisch krijgen. Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, legt uit.

“Dat past binnen het principe van de ‘automatische rechtentoekenning’ waar OCMW al lang mee werkt. Er zijn heel veel mensen die niet weten op welke premies en kortingen ze recht hebben, en die daar ook niet zelf naar op zoek kúnnen gaan, omdat ze de juiste kennis en vaardigheden niet hebben, of omdat ze simpelweg geen computer hebben en elke dag bezig zijn met overleven… Gentenaars die een UiTPAS willen kopen en recht hebben op een kansentarief, moesten ook dat zelf aanvragen en daarvoor een attest van de mutualiteit of het OCMW voorleggen. Dat is nu niet meer nodig: via de identiteitskaart kunnen we zien of die persoon recht heeft op een kansenstatuut. Als dat zo is, dan krijg hij of zij dat meteen toegekend.”

UiTPAS-houders met dit statuut krijgen onder meer 80% korting op vrijetijdsactiviteiten. Ook voor de (loket)ambtenaren van de Stad Gent is het een goeie zaak: zij hoeven niet langer persoonsgevoelige informatie op te vragen om dossiers te vervolledigen.

Komen er nog aan: korting binnen het stedelijk onderwijs en de kinderopvang op basis van het fiscaal inkomen van de ouders, en gratis registratie en sociaal tarief binnen de lage-emissiezone voor wie daar recht op heeft.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant