Nieuws

LOKAAL: Project in de kijker! - Vrijheidspark

Vooruit Denderleeuw

Wednesday 01

November 2023 18:39

In het gebied tussen de begraafplaats van Denderleeuw, de Nieuwstraat en de Boriaustraat, de Sint-Amandstraat en de Vrijheidstraat ligt een verwaarloosd groengebied. Dit gebied wordt momenteel opgewaardeerd tot een aantrekkelijk park, waar mensen kunnen wandelen, spelen en ontspannen.

Het project Vrijheidspark is gestart in 2020, gebaseerd op drie belangrijke concepten: sociale verbinding, groene ruimte en een verbindend netwerk. Het park verbindt de omliggende straten met elkaar en dient als een groene open ruimte met het Broekbos, gelegen in een woonwijk. Momenteel is dit gebied ontoegankelijk voor het publiek en draagt het weinig bij aan de buurt. Er werd afvalwater geloosd en er was sprake van zwerfvuil. Door het om te vormen tot een (Vrijheids)park, worden deze problemen aangepakt en ontstaat er een aantrekkelijke nieuwe ruimte.

De landschapsarchitecten putten inspiratie uit zowel de omgeving als de historische kaarten, met name de Ferrariskaart uit 1777, die aantoont dat het altijd een vochtig bosgebied is geweest. Ze streven ernaar de biologische waarde van het terrein te behouden en te versterken, terwijl ze ook zorgen voor diverse belevingsfuncties, uitzichten en rustpunten. Het park wordt een plek voor de Denderleeuwenaars om tot rust te komen te midden van de natuur en te genieten van recreatieve activiteiten.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van het ontwerp. De landschapsarchitecten behouden zoveel mogelijk van de bestaande bomen, inclusief de afgestorven bomen die dienen als speelelementen en die waardevol zijn voor de lokale fauna. Ook wordt er een centrale waterpartij gecreëerd om regenwater te verzamelen en het afvalwater te scheiden en te behandelen, waardoor het Broekbos gezonder en veerkrachtiger wordt.

Het project verloopt in verschillende fasen, waarbij de riolering als eerste wordt aangepakt, gevolgd door de aanleg van toegankelijke paden en ten slotte de beplanting. De verwachting is dat het park in de eerste helft van 2024 volledig gereed zal zijn. De buurtbewoners reageren positief op de plannen, omdat de transformatie van het gebied de toegankelijkheid vergroot en de sociale controle verbetert, wat een positieve impact heeft op de omgeving.


Ga naar Vooruit Denderleeuw
Over de Auteur

Vooruit Denderleeuw

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant